Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Инфлацията твърдо ще намалява, увери министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред Нова телевизия.

Той посочи, че служебното правителство е амбицирано това да стане с бързи темпове и заради приемането на България в Еврозоната.

Още по темата

„Следващите няколко месеца се надяваме инфлацията да спадне чувствително. Не просто се надяваме, а работим за това. Първата стъпка бяха енергийните източници - газът спадна, в момента е важно депутатите да решат за над 200 лева компенсация за тока”, добави той.
Министърът призова народните представители да гласуват и компенсиране заради цените на газа.

„Компаниите, за да са сигурни и да имат твърда предвидимост, държат да има гласувано, че ако цената се качи над 200 лв., ще бъдат компенсирани. Това ще помогне за намаляване на инфлацията”, подчерта Стоянов.

По думите му 3% инфлация звучи прекалено оптимистично.

„Със сигурност около 5%,6%,7% би било поносимо в тази ситуация на годишна база. На месец ще продължи да спада”, каза още той.

Стоянов посочи, че започва разговори за растежа на цените и инфлацията с всички хранителни вериги и участници на пазара на едро за храни и напитки. „Надявам се да проведем преговори, които да доведат до това цените да спрат да растат и да започнат да намаляват”, обяви министърът.

Самият той каза, че не е привърженик на таван на цените. „При преговорите винаги търсим взаимния интерес. А не такива мерки като таван и да притискаме. Да, правителството може да вземе силови мерки, но аз не съм привърженик”, допълни Стоянов.

Министърът коментира и прехвърлянето на дейността на „Лукойл” изцяло в България от 1 януари. Според него това няма общо с промените в закона и дерогацията, която страната ни получи от Европейския съюз. Стоянов за пореден път беше категоричен, че опасност от санкции от Еврокомисията няма.

„Постигнахме този успех те да преместят икономическата си дейност в България. Да плащат веднъж 10% корпоративен данък и отгоре 33% данък свръхпечалба. Тоест, ще вземем 43% от печалбата им, ще намалим печалбата, която отива към Русия и евентуално се използва за финансиране на войната”, уточни той.

Стоянов е на мнение, че се е появила ревност заради този успех на служебното правителство.

Коментари Напиши коментар

55

История даге

преди 3 месеца

До Истината1996 1 лев беше 3000 лв . Господин Истина

54

Истината

преди 3 месеца

Курсът на долара през декември 1996 стигна средно 461 лева за долар, като най-висок беше на 13.12.1996 - 523,30 лева за долар, а най-нисък на 01.12.1996 - 353,93 лева за долар. Та така за декември 1996 курс закован на 3000 лева за долар

53

Анонимен

преди 3 месеца

Членове на СДС, които с действията си през 1996-1997 година, направиха курса на долара да стигне почти 3000 лева през февруари 1997 година, а средната заплата падна до 23,42 долара, сега са депутати. Смятайте...