Снимка: БГНЕС

Сравнения с филми бяха използвани като аргументи в дебата по второто четене на промените в Изборния кодекс. Тонът зададе съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков.  

Бившият премиер изрази "огромно притеснение" от предложението за премахване на записващите устройства от машините и от камерите за видеонаблюдение. В тази поправка мотивът може да е само един и това, за съжаление, е възможността да се открадне демократичният вот на българските граждани, коментира Петков, цитиран от БТА.

Още по темата
"Всъщност, ако се замислите и не знам дали от там е инспирирана тази поправка, във филма "Бандата на Оушън" преди да откраднат парите от сейфа, изключват камерите”, посочи той.  Още по-големият паралел с този филм, за съжаление, е, че когато се открадне вотът на българските граждани, всъщност това е първата и най-важна стъпка да се откраднат техните данъци, добави Петков.

"Бих искала да обърна повече внимание на другите аргументи, без да цитирам имена на филми, защото аз се сетих за един съветски филм - "Ходене по мъките", слушайки възможностите за кражба на вот”, отговори му председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Не вадете заключение от всички тези предложения, че някой иска да краде някакъв вот, коментира тя. Атанасова отбеляза, че с “тези машини, с тези флашки, с тази ЦИК и вътрешни министри” ГЕРБ е първа политическа сила.

Съпредседателят на ПП Асен Василев още веднъж посочи, че е добре да има камери, да има видеонаблюдение, но е важно да има и видеозапис за доказателствен материал при повдигане на обвинение за евентуално престъпление или при разглеждане дали наистина е имало или не проблем.

“Бяхте абсолютно прав”, отговори му Петков. Това е все едно да си инсталираме камера за охрана на нашия дом и да не сложим устройство за записване, а да разчитаме на роднините ни да гледат по интернет дали някой крадец ще влезе, коментира той и допълни, че е необходим доказателствен материал. В противен случай замазваме очите на българските граждани, казвайки, че има камери, които не записват, допълни Петков.

Да имаш камера, която не записва, е равно да нямаш камера, коментира той.

Десислава Атанасова поиска председателстващият заседанието да ограничава изказвания, които правят внушения и коментира, че Петков вече няколко пъти е направил такива. Атанасова отбеляза, че от ГЕРБ-СДС са предложили да има видеонаблюдение при преброяване на бюлетините и бюлетините за машинно гласуване и вписването в протокола, но са съгласни да има и запис.

Заместник-председателят на парламента Росен Желязков, ръководещ заседанието, призова депутатите да се въздържат от лични разговори, независимо че филмовата тематика вълнува всички.

"Бих дал реплика на Джордж Клуни, но го няма в нашия състав", коментира той по-рано в хода на дебата.

Коментари Напиши коментар

47

Радослав

преди 2 месеца

До 59: много просто, Свиленски лъже по стара БКП традиция.До 60: ти да не си мислиш, че звънят всеки път на различни 1000 души?

46

анонимен до Радо

преди 2 месеца

И как точно се избират повече от 1000 "подходящи" човека по телефон?

45

анонимен до Радо

преди 2 месеца

Е като няма Петков кода, защо е казал на Свиленски, че ще им даде кода при положение,че оттеглят законопроекта?