Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Въпреки бурните страсти в парламента за четири часа депутатите приеха само наименованието на Изборния кодекс.

По време на дебатите законотворците си отправиха взаимни обвинения, че някой бързат да променят изборните правила, защото се готвели за бързи избори, а други, че подготвяли манипулация на вота.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова декларира, че са готови да гласуват против своите предложения и така да остане настоящата редакция.
Още по темата


„Ще продължи да функционира Обществения съвет към ЦИК, ще има разписан текст за район „Чужбина“, макар че няма методика за кандидати и няма да подкрепим предложението си заявленията да се увеличат, макар че има разминаване между подадените заявления и реално гласувалите след това“, посочи тя.

Надежда Йорданова от ДБ коментира,  че това което депутатите обсъждат трябва да се наименува Закон за разрушаването на доверието в изборния процес.

„Това, което внесе БСП е да дадем правото на хората да избират дали да гласуват с машина или с хартия, но на второ четене обсъждаме ограничаване на права в страната и в чужбина, закриване на Обществения съвет, което е изключване на гражданското общество, промяна на начина, по който се изчисляват мандатите в страната и всеки един от тези въпроси е фундаментален, защото променя принципите и заради това предложихме създаването на временна комисия, защото има въпроси, които трябва да бъдат изговорени“, отсече тя.

Искрен Митев от ПП заяви, че политиката е изградена върху отговорност и вносителите на тези промени трябва да понесат отговорността  за кражбата на гласове.

Съпредседателят на ПП Асен Василев отново призова да се оттеглят тези промени от Изборния кодекс и да се сформира комисия в НС, която да обсъди наново поправките.

„Да си направим двуседмично обществено обсъждане, да се гледа на първо четене и да говорим по същество, а не сега, когато се променят съществено предложенията“, каза той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че няма ли доверие в изборния процес, не може да има доверие в органите.

„В последните години има огромен дефицит на доверие. Този Изборен кодекс има нужда от промяна заради доверието. Една част от избирателите не отидоха да гласуват заради притеснението дали ще се справят с машините. Ние трябва да изградим такива правила, така че да улесним всички избиратели да упражнят правото си на гласуване. С всяко ограничение нарушаваме Конституцията“, отсече той.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова въпросът за промените в Изборния кодекс е въпрос на политическа стабилност.

„ПП постави условието, че ако минат промените, ПП няма да прави правителството на малцинството. Защо? Щях да се раздам, ако имаше такъв наплив, когато Тристранката не прие увеличение на минималната заплата. Нека да припомня, че в предишния НС, когато бяхме партньори с ПП и ДБ, внесохме същите поправки, но нямаше никаква реакция тогава. Тогава говорихме нормално и колегиално и нямаше офанзива срещу законопроекта. Значи, когато управляваш с една партия, тогава тя не е статукво, но когато същата тази партия постави същия въпрос и не управляваш с нея  тя вече е статукво и се е върнала в Средновековието“, упрекна тя позицията на ПП.

Нинова отсече, че 47% от българските граждани искат хартия, а 48 на сто искат машина.

„Нека да им дадем и двете“, призова тя.
 
„От ДБ как може да искате изтегляне на законопроект на второ четене, след като знаете, че не може, това е закононарушение“, коментира още Нинова.

Дебатите по промените продължават и в петък.

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 6 дни

Последните два избора за парламент бяха относително честни, но вече пак няма да имаме честни избори.

88

Анонимен

преди 6 дни

Връщат фалшификациите на изборите и купуването на гласове с тези хартиени бюлетини.

87

?!

преди 6 дни

Има ли нещо нормално в нашата държава>