Снимка: БГНЕС

"Би трябвало на такива консултации темата да бъде създаване на правителство. Президентът изглеждаше като човек, който не иска да създава правителство, а да създава дневния ред на държавата. Той е забравил, че ние сме парламентарна република", заяви депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него президентът е загубил фокуса на тези консултации и темата за създаване на правителство е останала назад, за сметка на други теми.

"Ролята на президента в българската демокрация е представителна и той е военнокомандващ. Неговата роля не е да ни казва какво да правим в парламента. Частта създаване на правителство остана на заден план и не се състоя този разговор. Явно президентът вижда по друг начин своята роля. От тук нататък процедурата ще продължи с връчване на първия мандат", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че за втория мандат има добра възможност за създаване на правителство и "Демократична България" виждат своя съществена и сериозна роля в него.

"Има основно правило в политиката, че този, който получава мандата, той решава кои да са поканени за разговор. Ние ще участваме при опитите за реализация на втория мандат, но мандатоносителят ще прецени кого още да покани", обясни Димитров.

Той потвърди, че имат различия с "Продължаваме промяната" и коментира, че при бъдещи предсрочни избори обединение между двете партии категорично ще спечели изборите, но за да няма колебания в политиките, те трябва да бъдат изяснени още в началото - преди съвместното им явяване.

"С БСП различията стават все по-сериозни, като започнем с темата Украйна, минем през икономически въпроси, Изборният кодекс също е критична тема на различия между нас, ГЕРБ, БСП и ДПС", уточни депутатът.

По темата за машините неговото мнение е, че измамите в България са много, разнообразни и безобразни и това дразни хората, а машинното гласуване е намалило изборните измами.

"Има няколко много големи проблема. Човекът, чийто глас е купен, си снима бюлетината и показва на купувача какво е направил. Такава възможност дава хартиеното гласуване, докато машинното не позволява", категоричен е Димитров.

Гостът се опасява да не би преместването на икономическата дейност на "Лукойл" в България да е печелене на време, защото сега трябва да се решат много важни въпроси. Той не вярва, че в хазната ще дойдат 100 млн. лв., както казва транспортният министър Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase