Снимка: БГНЕС

Решението да се броят ръчно разписките от машините застрашава целия изборен процес. Това ще доведе до проблеми както с провеждането и организацията на вота, така и с отчитането на резултата. Това мнение изрази в студиото на „На Фокус” министърът на правосъдието Крум Зарков.

„Гласувам с машина. Едни правила трябва да бъдат прилагани известно време, а не да бъдат сменяни преди всеки избор. А дебатът за хартията или машината се води дълго време. Абсурдно е, когато бяхме решили, че този въпрос е приключил и проведохме едни избори, които не предизвикаха никакъв проблем – да се изкара това като първа точка в дневния ред – това е абсурдно”, посочи Зарков.  

По думите му това, което в направила Правната комисия, а именно разписките от машините да се броят ръчно,  застрашава целия изборен процес. „Те приеха много проблематичен текст. Защото бюлетината е защитена. Тя е като банкнота. Докато разписките не са.  От технологична гледна точка това ще създаде такива проблеми, за които тези, които ги гласуват - едва ли си дават сметка. Проблеми – както с провеждането и организацията на изборите, така и с отчитането на резултата”.

Според Зарков това не е обективен проблем на българското общество в момента. „Да извадиш на дневен ред една тема, която не е обективна на фона на проблемите на българското общество, партиите, която я направиха свой флагман – според мен допуснаха сериозна грешка”.

Коментари Напиши коментар

18

Ангелина

преди 6 месеца

ЗАРКОВ ,ТИ "ПРИКЛЮЧИ ДЕБАТА ЗА ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА" ПРАВИЛНО И ТИ ИЗПЪЛНИ СВОЯТА МИСИЯ ,НО ТВОИТЕ СЪПАРТИЙЦИ СА ПРЕЖИВЕЛИ НОВА МЕТАМОРФОЗА И СА ИЗПАДНАЛИ В АМНЕЗИЯ . "ХАРТИЯТА" Е НАЙ- УДОБНИЯТ ВАРИАНТ ЗА ФАЛШИФИКАЦИИ И ОТ ТОВА ПЕЧЕЛЯТ НАЙ- МНОГО ДПС И ГЕРБ ,А НЕ БСП. СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ ПРЕДЛАГАМ ДА ИМА "АЛТЕРНАТИВА" И ПОЩЕНСКИ ГЪЛЪБ .МОЕТО ЛИЧНО МНЕНИЕ Е ,ЧЕ САМО МАШИННО И ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ ТРЯБВА ДА ИМА. ТАКА ЛЕКА ,ПОЛЕКА ЩЕ СЕ ПРЕМАХНАТ ТЕЗИ ПЛАТЕНИ ШМЕКЕРИ В КОМИСИИТЕ.

17

а-а-а,нужно е

преди 6 месеца

До Анонимен 14 Тоя "модерен ляв" е внук на генерала от ДС Кацамунски!Друго си е да знаеш от къде му идва семката!

16

Анонимен

преди 6 месеца

Всички нормални държави гласуват с бюлетини,а тука някой е решил да ни се прави на фюрер...лесно няма да изпусне кокала.