Снимка: БГНЕС

ГЕРБ внася сигнал до МВР, ДАНС и Европейската комисия за съществуваща според партията заплаха за националната ни сигурност. Причината е, че меморандумът за инвестиции между българската държава и фонда "Джемкорп" за около 1 милиард долара, не е прекратен.

Служебният енергиен министър Росен Христов също потвърди, че меморандумът е в сила и дори има клауза за арбитраж.

Още по темата

През март тази година България подписа меморандум за сътрудничество в енергетиката с фонда "Джемкорп Кепитъл Мениджмънт", основан от Атанас Бостанджиев през 2014 г. Той е производство на чиста енергия, алтернативни и развитие на ядрената енергетика, а през юли кабинетът на Кирил Петков съобщи, че го прекратява.

Според ГЕРБ обаче това така и не се е случило.

"Далаверата за 1 милиард долара, с която цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка - АЕЦ "Белене", "Козлодуй", Планът за възстановяване и устойчивост, само и единствено е потулена и това се доказва от документи. Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил доклада на ДАНС, а на 20 юли на скрито заседание е взето решение, че меморандумът ще се прекрати, но той не е прекратен", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова.  

"Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът е прекратен, е било само да ни се замажат очите", допълни тя.  

Заради редица нарушения при сключването на договора с компанията, от партията на Бойко Борисов ще сигнализират разследващите органи и Европейската комисия.

"Смятам, че има заплаха за националната сигурност. Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР във връзка с "Джемкорп", каза Делян Добрев от ГЕРБ.  

Пред Bulgaria ON AIR основателят на фонда Атанас Бостанджиев отрече обвиненията.

"Меморандумът е прекратен с официално писмо на правителството още преди няколко месеца. Ние сме го признали и нямаме никакви претенеции към България. Всякакви такива обвинения са пълна спекулация", посочи основателят на фонда Атанас Бостанджиев.

От "Продължаваме промяната" видяха опит да се произведе скандал около несъществуващ според тях казус и обявиха, че темата отдавна е затворена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase