Снимка: БГНЕС

С позиции в редица дебати се включи вицепрезидентът Илияна Йотова на XVIII Среща на върха на Франкофонията, която се провежда на остров Джерба, Тунис. Във форума участват държавни и правителствени лидери от над 80 страни. България е член на Международната организация на Франкофонията от 31 години.

В дискусия „Недоверието на гражданите“ Йотова подчерта, че в много франкофонски страни доверието на гражданите в институциите и политиците значително намалява. „Недоверието на гражданите е провокирано от липсата на резултати от публичните действия, както и от кризата на ценностите“, посочи вицепрезидентът. Според нея е необходимо осъзнаване на ползата от познаването, защитата и насърчаването на ценностите на Франкофонията – мир, демокрация, човешки права, равенство, солидарност, културно и езиково многообразие.

„В много страни се наблюдава общ скептицизъм към публичните политики и недоверие към основните елементи на публичната сфера“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът призова за задълбочено изследване на причините за недоверието на гражданите, за да се насочат по-добре действията на управляващите и да се избегне тенденцията да се търсят алтернативи на демокрацията. Йотова изтъкна значението на гражданското образование, тъй като гражданското участие на младите хора е ключов елемент в развитието на демократичните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase