Снимка: БГНЕС

Връщането на хартиените бюлетини е даване на още права на избирателите, смята председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Възможността на гражданите да избират как да гласуват е залегнала в Конституцията и е свещена, заяви тя в предаването „Неделя 150“ в ефира на БНР.

Атанасова каза също, че от партията й са готови да оттеглят част от предложенията си за промени в Изборния кодекс. Става дума за премахването на Обществения съвет към ЦИК, което бе прието на второ четене в правната комисия тази седмица. От ГЕРБ-СДС дори обмислят този съвет да се върне в по-разширен състав. Партията може да промени мнението си и за създаването на избирателен район "Чужбина", както и за възможността за разкриване на избирателни секции зад граница. От ГЕРБ първоначално предложиха това да става при подадени 100 заявления, а не както досега – при 40. Надявам се, че дебатът по Изборния кодекс няма да измести основната функция на Народното събрание - да излъчи правителство, каза още Десислава Атанасова.

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов гласуваните спорни промени в Изборния кодекс са тестване на възможно бъдещо партньорство между ГЕРБ, БСП и ДПС при съставянето на правителство. Пред БНР той коментира, че трите формации наблюдават обществените реакции не само към връщането на хартиената бюлетина, а към възможността да работят заедно. Това е част от някакъв процес на договаряне, смята Иванов.

Той обяви, че депутатите на "Демократична България" ще се върнат в парламента в сряда, защото очакват, че ще се вкара Изборния кодекс за второ четене. Ние ще внесем предложението си за създаване на комисия по изменението му, каза Христо Иванов.

Промените в Изборния кодекс не са това, което беше анонсирано, те са насочени към премахване на контролните функции и създаване на още по-големи възможности за контрол на вота, заяви в "Неделя 150" депутатът от "Продължаваме Промяната" акад. Николай Денков. Според него с промените, приети от правната комисия, изчезват всички контролни механизми, с които да се провери какво се е случило по време на изборите.

С премахването на възможността да се провери съдържанието на флашките от машините, няма как да се удостоверят нередните действия. Флашката има памет, която показва какво се е случило от отварянето до затварянето на секцията, каза Денков. Още една възможност да се контролира вотът е изискването да се подпечатват бюлетините, които идват от машините. Всеки, който го прави, ще вижда как е гласувал човекът, смята той.

По думите му машините се превръщат в принтери, които дори нямат памет за случилото се в изборния ден. Гласуването на тези промените няма нищо общо с демократичните практики, обобщи депутатът от "Продължаваме Промяната".

Според говорителят на служебното правителство Антон Кутев "сагата" с хартиените бюлетини е ненужна. Депутатите, щом са си решили, да си я развиват, но за мен проблемите на хората са съвсем различни - имаме инфлация, имаме война, имаме бедност, отбеляза Кутев в ефира на БНР. Въпросът е, че нито една от партиите няма да си качи резултата и няма да събере повече доверие от това, че няма да е такава бюлетината, а ще е друга, коментира говорителят на служебния кабинет.

Коментари Напиши коментар

24

ПИСНА МИ

преди 2 месеца

ГЕРБ СТИГА СА СЕ ГЪНАЛИ. ДРЪЖТЕ СЕ ТВЪРДО И ОБЯСНЕТЕ НА НАРОДА КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ АКО ВЗЕМЕТЕ ВЛАСТТА. АКО НЕ Я ИСКАТЕ СЕ СКРИЙТЕ! КИРТАЦИТЕ И РУНДЮ НИ ДОКАРАХА ДО ТУК. ДА СЕ ОПРАВЯТ.

23

АРЕ БЕ!

преди 2 месеца

КОЛКО МУ Е ДА СЕ ПРЕБРОЯТ 1000 БЮЛЕТИНИ И ТАЛОНИ ОТ МАШИНИТЕ ОТ 5 ЧОВЕКА, ОТ КОМИСИЯТА В СЕКЦИЯТА? ЗА ПЕТ МИНУТИ ГИ БРОЯТ И ЗАПИСВАТ - ПЕЧАТ, ПОДПИСИ И ПРЕДАВАТ! ТИЯ В ЦИК ДА СИ ГИ СМЯТАТ! НАРОЧНО Е ИЗМИСЛЕНО СЛОЖНО ЗА ДА НИ ЕВАВАТ.

22

ИЗБИРАТЕЛ

преди 2 месеца

ВЯРВАМ НА КИРО ЛЪЖЕЦА И НА АЛО ИЗМАМНИЦИ.