Снимка: БГНЕС
Седмица обсъждане на изборните правила реши да предложи на партиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се включи в пресконференция, посветена на Gemcorp, провокиран от въпрос за подкрепа на бъдещ кабинет. Лидерът на ГЕРБ е готов да са съвносители с ДБ и ПП за временната комисия, която да обсъди правилата. Но не е съгласен да е само за месец, защото ако е вярно, значи искат да няма правителство и тласкат държавата към избори по време на война.

"Навсякъде има стойностни хора, ама и там 1-2 не стават, защото са правили всичките тия неща. Не всички знаят, някои сега се изненадват. Не аз съм проблема на ПП. Тези стотици хиляди хора, които задават въпроси. Все още има достатъчно голяма група в обществото, която им вярва. И с всеки ден ще им намалява доверието. Площадната демокрация стана модерна", коментира той.

Според него парламентът си работи прекрасно. Нямаме повод да се бърза да се вкара в сряда този закон за Изборния кодекс. Втора правна комисия не може да се направи. Няма сила, която да не го гледа този закон, щом г-жа Нинова няма да го оттегли", посочи Борисов. Дебатът обаче да е цяла седмица в с IT специалисти.

Борисов бе категоричен, че не се ли състави правителство нито едно решение няма да бъде взето с оглед наближаващата тежка зима.

Площадката демокрация стана модерна, каза още Борисов и посочи, че по техните на опонентите на ГЕРБ - бел. ред.) правила и с техните машини ГЕРБ са победили с 5% на изборите пред ПП и са първа политическа сила.

По отношение на върщането на хартиената бюлетина, Борисов уточни, че от ГЕРБ не го правят заради ДПС и БСП, а заради хората. "По вашите правила народът ни подтави на първо място", каза още той.

Хората, по думите му, искат работещо Народно събрание, което да им реши проблемите.

"Не искам да изглежда, че отстъпваме пред уличен натиск", добави Борисов по повод протестът от петък вечер и отношението спрямо Йордан Цонев от ДПС. Според лидера на ГЕРБ накрая ще се стигне до гражданска война. Според него това не е демокрация и припомни, че той също е бил обект на подобно отношение. Той е категоричен, че не може една група малцинство да казва какво да се случва в страната, налагайки своето мнение.

"Ние трябва да се смиряваме и да направим правителство", смята Борисов.

Аз съм брюкселски възпитаник, не харвардски - разговори с "Български възход" и Стефан Янев не са водени, категоричен бе още лидерът на ГЕРБ в отговор на медия и припомни мнението си - освен принцип е докато всичко не се договори, нищо не е договорено. Първо документ от всички партии, добави Борисов.

Цяла седмица - пред вас, пред камерите - сядат парламентарните групи с IT специалисти, които да могат да изчистят всички съмнения във флашката, в кода. Решаваме и действаме. Те имат своите подозрения към хартията, ние – към кода. Има 4 години да управляваме, така че абсолютно съм „за” една седмица пред камерите, заяви Борисов своите условия за постигане на компромис и изход от политическата криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase