Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Партия "Български глас" ще бъде учредена тази неделя на митинг протест пред президентството. Ще започнем с възвание към българския народ, отворени сме към всички граждани, които искат гласът им наистина да бъде чут, обяви  Тихомир Василев, един от учредителите на партията. Политологът бе сред учредителите и на "Изправи се.БГ", както и сред организаторите на протестите от лятото на 2020 година.

Той не скри, че е разочарован от политическите формации на "промяната". Всеки обещаваше на протестите, че ще даде глас на българското общество, включително и формацията, в която бях аз. Бяха обаче реабилитирани политически скелети, коментира Василев.

Друг от учредителите на новата партия е юристът Георги Попов, който бе народен представител от "Има такъв народ" в 45-ия и 46-ия парламент. По думите му, докато е бил депутат, от ИТН не са изпълнили нито едно от желанията на хората, с които са се срещнали по време на предизборната кампания.

Събрахме се, за да направим партия, защото по друг начин не можем да влезем в политиката. Партия, която да е свободна от рамки и от догми, да е децентрализирана, даваме пълна самостоятелност на областните ни координатори, обясни Попов, цитиран от БТА.

Той добави, че повече от 60 процента от структурите на бъдещата партията по места вече са изградени. Във формацията влизат експерти от неправителствения сектор, от най-различни граждански организации. Те вече са изработили няколко проекта на закони, които да внесат в бъдещ парламент, ако намерят място в него.
Учредителите са събрали нужните подписи за регистрация на партията, съставен е и Инициативен комитет. Първата стъпка обаче ще е митингът на площада. Където учредителите на партията да са сред хората и да съберат още съмишленици. Според тях дори и най-новите политически сили в парламента, които са се обявили за партии на промяната, бързо са се отдалечили от обществения интерес и от дневния ред на обикновените хора. От бъдещата формация смятат да работят най-вече на терен и по избирателни райони, да имат позиция по всички обсъждания в пленарна зала и да подготвят законопроекти, които първо да минават широко обществено обсъждане.

Направили сме 16 секторни групи по секторни политики, по които работим усилено с граждански активни хора и неправителствени организации, каза Георги Попов. Една от идеите на бъдещата партия е администрациите на част от министерствата да се изнесат извън София. А целта е - да бъдат по-близо до хората. Подготвят и Закон за държавния служител, както и Закон за "мълчаливо съгласие на държавата". Сред амбициите им е и ефективно разработване на електронното управление.

Ние сме за силна национална държава в рамките на Европейския съюз, заяви още Тихомир Василев. От думите му стана ясно, че бъдещата партия цели да участва на следващите парламентарни избори, както и на местния вот догодина.

Сред учредителите на "Български глас" са още музикантът Петър Писарски, юристът Огнян Митев, Пламен Иванов – експерт по енергетика, Марчело Ризов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase