Общ преглед
За нас има три важни задачи в този парламент. Първо да приемем бюджет, който да има социална насоченост. Второ приемане на законите за приемане на плана за възстановяване.
Още по темата
Трето е разговори за ново правителство. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на старта на разговорите с държавния глава Румен Радев.

"Смятаме, че времето, което дадохте за преговори на партиите към момента е загубено. Към момента няма резултати за съставяне на правителство. За нас е важно да се приеме бюджета. Увеличаване на минималната работна заплата на 850 лева, въвеждане на тавана на цените на енергоносителите, майчинството да следва минималната работна заплата. Надяваме се на силен социален пакет за младежите. Тези предложения ще направим между първо и второ четене на разглеждането на удължаването на настоящия бюджет. За това и поканихме всички парламентарни групи да обсъдим тези идеи. В пълна готовност сме за законите за плана за възстановяване. Там мисля, че имаме голямо съгласие с останалите партии", заяви Нинова.

"Сериозни разговори за правителство не се водят. Първата политическа сила демонстрира сериозна непоследователност в своите позиции. Вместо да използваме това време за разговори между първата и втората политическа сила, се стигна само до допълнително напрежение между тях. Според нас реални разговори ще започне след връчването на първия мандат. Абсолютно ваше право е да разполагате с времето връчването на мандатите. Ние това не го оспорваме. До сега даденото време не води до съгласие. Припомням ви, че когато връчихте на нас третия мандат, ние го задържахме достатъчно дълго, за да одобрим бюджет. Правителство дали ще има или не, ние не можем да оставим хората без заплати и подкрепа. Тогава подходихме отговорно и сега го правим. Искаме да има редовно правителство и ще направим всичко възможно. Ние обаче първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Шест години се опитвахме да покажем, че този модел на управление трябва да се промени. Това няма как да се промени", добави тя.

"Втори мандат на Продължаваме промяната, ако ни поканят на разговори, ще участваме. Смятам, че с тях постигнахме добри неща. Доволни сме от направеното в социалната сфера. Започнахме стъпки в борба с корупцията, която не можахме да завършим. През последните дни имаме различия и това е нормално. Чисто политически, поканят ли ни, ще участваме в разговори", обясни Нинова.

"Не приемам това, че няма да има заплати и че служебното правителство ни обрича на тъмнина. Всички социални политики се запазват. Има и вслушване. Имаше пресконференция на правителството. Ще има добавки към всички пенсии. Започва и разговори със синдикатите за минималната работна заплата. Реално повишение на заплатите ще има. Най-важното - правителството завари едни много високи темпове на инфлация. Това беше неговата приоритетна задача. Работата в тази насока дават резултати. Това е добър признак. Ще има други решения, които ще помогнат на хората за предстоящия сезон. Тази нагласа на служебното правителство за диалог никога не е била пренебрегната. Нека се използва и да се търсят най-добрите решения. Усеща се желание за предизборно наддаване. Дали това ще бъде овладяно? Мога да ви гарантирам, че служебното правителство ще предприеме действия за социалната политика. Мисля, че можете да подкрепите служебното правителство, което скоро ще внесе закон за регулриане на цените. Това ще е добро решение в полза на всички български граждани. Парламентът и правителството ще направят всичко възможно, законите и промените да бъдат в полза на хората. Мисля, че тук трябва да се запази спокойният тон и решения ще има. Хората трябва да го усетят, но да се запази и финансовата стабилност. Реално приходите трябва да се получат от някъде", коментира Радев.

"Казвате, че предлагате удължаване на досегашния бюджет. Той вече не е актуален. Чрез него направихме добра политика, но инфлацията нулира това повишение. Хората имат нужда от повишени доходи. Що се отнася до дървата. Редовното правителство направи нещо добро. Реално държавните горски компании да придобиват дървата и да ги продават на ниски цени. Опасяваме се, че фирми го правят сега и надуват цените. Внасяме закон за противодействие на спекулата. Има спекула в българската икономика. Преди сме го правили, но днес ситуацията е различна. Дайте ни бюджет, тъй като нямаме право да го направим. Тогава ще имат право да изисквате и да ни наблюдавате. Бил сме в подобна ситуация. Справихме се. Имаше популистки изблици. За щастие се справихме и приехме добър бюджет. Имаме нужда от закон за бюджета, който само правителството може да внесе. Видно в Европа и в света много правителство предприеха действия, които преди се считаха за ограничаване на свободата на пазара. Някои наши предложения очевидно подраниха. Това е в името на идеята народите да се чувстват наистина добре", отговори Нинова.
 

Коментари Напиши коментар

29

Диана

преди 2 месеца

До българин В цяла Европа гласуват с хартиени бюлетини. В САЩ бюлетионите също са хартиени! Ти какво искаш? Да си печаташ бюлетинчетата както ти се иска ли, БСП? Къде са тези машинки, които сте внесли за резервни части и до сега са в неизвестност? Разбира се, никак не ви е изгодно да хвърлите толкова много пари за тях и сега да се окажат ненужни! Нема как - край на БСП машинациите! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!

28

Диана

преди 2 месеца

Държавата се срутва без отговорно избрано правителство, Нинова отново се прави на много социална. Лицемерно живот.но, откъде ще вземе пари за раздаване когато държавата колапсира? Ще проси от ЕС за да си сложи половината по джобовете, явно! Няма да се оправим докато не махнем БСП и СИЕта като ПП,Радев,ДБ и всякакви други БСПари,работещи като техни инструменти по другите партии..Ако ние не ги махнем,ще си платим скъпо сигурно-никъде по света няма да ни приемат с тези лицемерни псевдодемократи

27

Диана

преди 2 месеца

Нинова си пее нейната песен отпреди 100г. за "светлото бъдеще", какви планове имали и какво щяло да бъде..Тя не вижда огъня под краката си в момента, какво щели да правят в бъдеще вече им е ясно..И наглостта й отново няма граници! Значи сега излиза, че били задържали третия мандат за да се приемел някакъв бюджет. Бюджетът се предлага от правителството, което ще работи с него.БСП не ги е грижа да се избере правителство-служебното на Радев е БСПарско, така че това ги устройва напълно! БСП ВЪН!