Снимка: БГНЕС

Декларация на "Възраждане" за съдбата на въглищните централи стана причина за скандал между депутати от "БСП за България" и "Възраждане", които без малко не си посегнаха и физически.

Депутатите от БСП и от партията на Костадин Костадинов наскачаха около трибуната, което принуди светкавично председателят на НС Вежди Рашидов да даде извънредна почивка. "Заради безредици в залата давам 15 минути почивка", побърза да каже Рашидов.

Спорът тръгна от искане на "Възраждане", изразено от депутатката Искра Михайлова, парламентът да вземе решение за запазване на централите от Маришкия басейн и гарантиране на работните места на миньорите.

В отговор Драгомир Стойнев от БСП припомни, по думите му, на "новоизлюпените партии", че такова решение вече е взето още на 31 януари 2020. Стойнев цитира решението оттогава, инициирано от БСП и подкрепено от ГЕРБ, в което е записано, че парламентът задължава правителството да не допуска и в дългосрочен план прекратяването на функционирането и ограничаването на капацитета на въглищните централи.

"За да преведа на колегите, които откриват топлата вода, българският парламент вече е взел това решение. И ГЕРБ го е подкрепил. Тези новоизлюпени партии манипулират хората", каза Стойнев по адрес на "Възраждане" и ПП. Българските миньори и граждани трябва да бъдат спокойни", добави той. В отговор скочи Цончо Ганев на трибуната, наскачаха и депутатите от БСП, които го наобиколиха, последваха ги и народните избраници от "Възраждане", но до физически сблъсък не се стигна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase