Снимка: БГНЕС

КТ „Подкрепа“ е на едно мнение с ПП по отношение на вдигането на минималната работна заплата. Синдикалистите настояват тя да е 50% от средната работна заплата, каквото е и предложението на бившите управляващи.

„Да изпълним частично европейската директива и да направим 50% минимална заплата от средната, като това означава 850-860 лева“, призова Любослав Костов от КТ „Подкрепа“.

Още по темата
Той коментира, че служебното правителство не е изготвило средносрочна програма за финансовото състояние в страната. „Не знаем какво се случва“, оплака се той.

От синдиката настояха отново да се въведе необлагаем минимум.

"Той намалява неравенствата и има социален и икономически ефект, ние го искаме от много години, миналата година много партии си го бяха написали в програмите и нищо не се случи", каза Костов.
 
Според Асен Василев обаче необлагаемият минимум е възможен при прогресивното данъчно облагане, но не и при настоящето облагане с 10% за всички работещи.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отсече, че ако остане минималната заплата 710 лева до юли следващата година, това ще е пагубно за хората.

"Искаме да говорим с всички партии и го правим и независимо как вървят политическите преговори, това трябва да се отдели от бюджетния процес, хората чакат и не ги интересува как ще стане", коментира той.

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова припомни, че синдикатът още през лятото искаше ръст на минималната заплата, какъвто обаче тогавашният министър на финансите Асен Василев не предложи.

"Ако тогава го бяхте направили, сега нямаше да е толкова изключително наложително увеличаването й веднага", посочи тя.

Асен Василев обясни, че през следващата година ще има по-нисък ръст на БВП в сравнение с тази. Той отново обясни, че ПП залагат 2,2 милиарда лева повече за увеличение на пенсиите, като предлагат това да стане с 10% от началото на годината и с още 10% от средата.

Данъчните облекчения за деца да се качат от 600 лева на 900 лева на дете на годишна база, настояват още от ПП.

Допълнителните мерки на ПП са на стойност 8, 8 млрд лева, а планираните приходи в хазната ще са с 11 млрд лева повече, така че дефицит се очертава да е 2,1%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase