Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

И първият, и вторият мандат имат своите шансове за съставяне на кабинет. Българските граждани от доста време насам искат да видят някой, който да поеме отговорност, да назове нещата с реалните им имена и да вземе да ги отмята. Никой не иска от политиците да се разбират. Искаме от тях да управляват в трудни моменти, когато няма нужда да отиваме на нови избори. Това каза Любомир Стефанов, политолог, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Според Стефанов са налице два формата – единият е в залата на Народното събрание, където нещата се случват „площадно”. Другият е в по-битовите срещи в залите, каквато бе тази между ГЕРБ и „Продължаваме промяната”, където депутатите сядат с дневен ред и започват да говорят за политики.

Дали ще се опита правителство на малцинството, дали ще се търси някакъв експертен кабинет – това е пътеката, по която отиваме към формат Беров 2 и държавата отива отново в една инерция, която не води към нищо добро, посочи събеседникът.

Ако се положат реални усилия, третият мандат би могъл да ги катализира, тоест да види кои са възможностите и да премине към реализация на практика. Но накрая зависи на кого ще го връчи президентът. Ако пак го даде на БСП, отсега мога да кажа, че няма да стане, подчерта Стефанов.

Още по темата
По думите на събеседника що се отнася до влизането на България в Шенген, то политическите партии в парламента нямат разногласия по този въпрос.  

"Но въпреки че всички са наясно, че това е шанс, който не трябва да се изпуска, нищо не се прави”, допълни той.

Според Стефанов ако успеем да излъчим еднозначно послание, бихме могли да претендираме поне да влезем във „въздушния” Шенген, тоест да ни приемат на етапи, но с хоризонт две години.

"Очевидно България и Румъния са обект на изключения, които са без прецедент в Европейския съюз до този момент. Трябва да повдигнем този въпрос за двойния стандарт, защото ние сме пълноправни членове на ЕС. Докога ще е така – или сме членове, или не сме членове. Това налива масло в огъня на тези псевдонационалисти и кресливи патриоти”, изтъкна гостът.

Коментирайки войната в Украйна Стефанов посочи, че Русия не успява да води войната в посоката, в която желае. И търпи щети по всякакъв начин – външнополитически, чисто имиджови, ресурсни, а военно-промишленият комплекс, който дълги години беше възвеличаван и прехвалван, особено в България, се оказа неспособен да поддържа война.

По отношение на междинните избори в САЩ Стефанов отбеляза, че Долната камара на американския Конгрес ще бъде спечелена убедително от републиканците, но това ще бъде без особено значение, ако в Сената демократите запазят позициите си.

Вижте целия разговор във

видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 2 месеца

Уахаха имало шанс, тото шанс ли?

7

ЬЬЬ

преди 2 месеца

Ако третият мандат бъде връчен на бсп,ще означава само едно,че егото на радеф ще бъде удоволетворено,защото той знае прекрасно,че правителство с мандат на бсп няма да бъде прието и той ще остана пълновластен и единствен безконтролен управник на България.Неговите думи за редовен кабинет са само прикритие,зад което се крият истинските му намерения.

6

натовски лентяй

преди 2 месеца

още един пишман политически експерт-аз смятам че парламента е едно точене на пари и обслужване на кръгове