Снимка: Bulgaria ON AIR

Кабинетът "Петков" е договарял с 30% по-скъп газ, което е довело до ръст на цените, твърди бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов в ефира на "Денят ON AIR".

Според него, това не е новина, но е друго, когато самите институции потвърдят всички предположения. "Цялата ни правосъдна система трябва да се забърза, забавянето им вероятно е от гледна точка на това да проследят парите. При всички случаи те работят и с партньорските служби, за да видят дали тези средства не са разпределяни с користни цели в офшорни сметки", категоричен бе той и допълни, че българските граждани и фирми са ощетени с над 1,2 млрд. лева.

"Цената на газа е волатилна. Като  мерило може да се сложи цената на TTF - точно тя е била заложена в договорите, които "Булгаргаз" е сключвал с тези посредници. Тогава тя е била минус 5 евро, а сега - минус 60. Това е станало само и единствено, защото "Булгаргаз" сега направи международен търг, а тогава е кореспондирано само с няколко фирми чрез имейли", поясни Николов.

В студиото на Bulgaria ON AIR той припомни, че е инициирал лично законодателни промени, според които всички сделки трябва да стават на платформата на хъба "Балкан".

"Въпросните сделки на кабинета "Петков" не отговарят на Закона за енергетиката", категоричен бе енергетикът.

Бившият шеф на БЕХ коментира и дали се очаква цените на горивата на намалеят след предложенията на Делян Добрев с данък да се облагат "Лукойл" и "ТАСКО". Подобно предложение готвят и от "Продължаваме промяната".

"Предложението на "Продължаваме промяната" е популистко - няма как да се случи, защото нарушава основния договор на ЕС. Няма как да задължиш регистрирана фирма в България да бъде доставчик на горивото на "Лукойл. По-смислено е предложението на Делян Добрев", отбеляза той.

Николов подчерта, че цените на продуктите, които "Лукойл" произвежда, едва ли ще намалеят, но има как да бъдат обложени и да се върнат към хората.

"Разликата между сорт "Брент" и "Урал" трябва да бъде обложена", категоричен бе той.

Николов обобщи, че България е трябвало да има енергийна стратегия още през 2021 г., а "вече ще стане 2023 г. без постоянен парламент, който да я приеме".

"Решението АЕЦ "Козлодуй" -да работи единствено с различно от руско гориво, е много добро. Лицензирането на неруското ядрено гориво трябва да стане  през 2024 г., но ако се остави само регулаторът да го лицензира, няма да можем да го използваме. Така парите, които АЕЦ "Козлодуй е дала за тази лицензия, ще отидат на вятъра. С решението си НС принуждава Министерския съвет да си свърши работата", заключи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase