Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отново отсече, че партията няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ.

Изказването му по време на срещата с представителите на ГЕРБ започна със съболезнования към близките на убития полицай на границата тази нощ.

„Трябва да направим всичко, което зависи от нас, да не се повтаря“, каза той.

„Ние дойдохме тук за един конструктивен диалог, като двата принципа, които ни водят, са – обещанията преди изборите трябва да ги изпълняваме след изборите, и това искаме да въведем като стандарт в политиката, и второто е да намерим решения на проблемите на хората, които са ни изпратили тук“, посочи Петков.

„Това не е разговор за подкрепа на мандата на ГЕРБ, няма да го подкрепим, но имаме воля като конструктивна опозиция да работим“, отсече той.

Петков очерта четирите основни приоритета на ПП - увеличаване на доходите, сигурност за бизнеса и фискална политика, антикорупционно законодателство и външна политика.

Още по темата

ПП настоява и за приемането на нов бюджет, а не удължаване на действащия в момента.

„Докато бюджетът за 2022 година изпълнява идеално ролята си за тази година, той не я изпълнява за следващата, икономическите параметри се променят, има инфлация, минималната заплата трябва да се увеличи“, настоя Петков.

Той посочи, че ПП имат предложения, обобщени в презентация, и настоя тя да бъде представена днес по време на разговора.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обаче иска това да е тема на следваща среща, когато финансовият екип на ГЕРБ направи своите разчети.

„Най-важното в момента е решаването на политическата криза. Не възприемаме този разговор като подкрепа за първия мандат или за коалиционно правителство“, призна тя.

„По-важно е, ако намерим базов консенсус по основни точки, да опитаме да привлечем колегите от другите парламентарни групи. От БСП също имат много сериозна социална програма и сме готови и с тях да говорим, както и с останалите парламентарни групи, защото всички са излъчени от избирателите“, каза Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase