Снимка: БГНЕС

Още в началото на срещата между ГЕРБ и ПП Десислава Атанасова даде заявка, че ГЕРБ е отворена за разговори в търсене на консенсус по важните въпроси за развитието на страната.

„Благодаря за приетата покана за провеждане на публична и надявам се конструктивна среща. Предложихме тази среща с ясното създание, че двете най-големи парламентарни групи са натоварени с най-много очаквания. Двете парламентарни групи трябва да имат възможност за диалог на такава публична среща и да търсят поне достигане на базов консенсус по различни приоритети и политики, които са важни за гражданите“, каза тя.

„Водени от разбирането, че е редно да спре противопоставянето и да се търсят възможности за консенсус, организирахме тази среща и с оглед на заявените и от нас, и от вас възможности за търсене на баланса. Според нас е редно в максимално широк консенсус да търсим възможности България да се възстановява от кризата и искаме тази среща да е показ пред обществото, че можем да говорим ясно и конкретно без опорки“, добави тя.

От думите й стана ясно, че членството на България в Еврозоната и присъединяването ни към Шенген са приоритетите и за двете партии.

Единомислие имат и по отношение на приемането на 22 закона, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост

Законът за антикорупционната комисия също е на дневен ред в НС.

Консенсус има и за тавана на тока за бизнеса, но предложението на ГЕРБ е за различен таван от това на ПП.

„Време е и политиците да помислят и за медиците, които протестират“, даде заявка Атанасова.

„Темата за сигурността, мигрантския натиск е пряко свързана с отговарянето на изискванията на Шенген и тежкия инцидент от тази нощ и смъртта на един български полицай“, каза тя и изрази съболезнования на близките му.

Според нея по тази тема политиците трябва да говорят много.

„Темата за българското земеделие отсъства от приоритетите на ПП, но трябва да говорим и за нея“, подчерта Атанасова.

Тя призова това да е първата среща с ПП, а след това да се работи в по-тесни експертни групи, който да направят изчисленията кое е възможно и кое не.

„Без да оставяме настрана темата за социалните мерки, подкрепата към пенсионерите, младите семейства, всичко това трябва да минава през призмата на държавния бюджет и да се види какво е възможно и какво не“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase