Тази среща ще е по-смислена от консултациите при президента. Те са напълно неползотворни - поддържаме държавата на изкуствено дишане. Ще бъде интересно да се проследи кои са пресечните им точки и може ли да се говори за евроатлантически консенсус между тях. От срещата ще можем да съдим дали може да се стигне някога до коалиция между тях или просто ще бъдат двата полюса на българската политика. Това заяви политологът Цветанка Андреева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според политолога доц. Стойчо Стойчев ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" ще констатират, че нямат съгласие по основната система - личностната.

Още по темата

"Предполагам, че пиарите съветват "Продължаваме промяната", а също и главния пиар на ГЕРБ Бойко Борисов така ги разбира нещата - двете партии да бъдат винаги в конфронтация, защото иначе ще се закопаят", подчерта той.

В студиото на  Bulgaria ON AIR двамата политолози коментираха и какви са шансовете за съставяне на кабинет.

"От утрешната среща ще проличи дали е възможно да бъде създадена коалиция", смята Андреева.

Доц. Стойчо Стойчев е на мнение, че вариантът за реализация на правителство на малцинството с първия или втория мандат е изключително малък, тъй като двете партии взаимно правят всичко възможно другата да не го подкрепи.

"Вариант, в който и двете големи партии подкрепят едно такова правителство, е то да бъде предложено от друга по-малка партия и да не бъдат включени никакви представители на ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Най-добрата реализация би била, ако го направи "Демократична България", категоричен  бе Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase