Снимка: БГНЕС

Политическа партия "Възраждане" няма да допусне въвеждането на еврото в България. Подобна категорична заявка направи председателят на организацията Костадин Костадинов вчера в кулоарите на парламента.

За целта партията ще опита всеки един от трите конституционни подходи за свикване на референдум за въвеждането на еврото. По думите му, първият опит вече се е провалил, след като от "Възраждане" поканили всички парламентарно представени партии на разговори по темата. Единствените явили се обаче ГЕРБ и "Български възход" заявили, че няма да подкрепят подобна инициатива. Припомняме, че тази опция за свикване на референдум изисква минимум 48 депутатски подписа.

Вторият опит на партията ще ангажира президента Румен Радев, като Костадинов ще поиска от него да насрочи общонационално допитване. "Аз лично като отида на консултациите и ще се обърна към него с призив той да се възползва от конституционното си право", заяви той и добави, че ако и от него получат отказ, имат готовност за свикване на инициативен комитет. "Ще започнем събирането на подписи и сме си поставили за цел събирането на 500 000 подписа в рамките на 3 месеца", каза Костадинов.

По време на пресконференцията той припомни и за доклада на БНБ, който партията оповести наскоро и който все още не е публикуван от държавната институция. "Аз оставах изключително изненадан, че БНБ отричат, че са ни предоставили това, което са ни предоставили с това писмо. И затова сега искам да кажа, че ръководството на БНБ лъже, уплашено от собствените си 37 експерти, които са предоставили този вариант на доклада", заяви Костадинов, докато показва писмото от институцията. По думите му това бил нецензурираната версия на документа, която предстояло да бъде редактирана в друга посока.

"Истината е, че се прави всичко необходимо, за да се скрие факта, че България ще бъде унищожена като финанси и икономика, ако заличи своята собствена валута. Смърт за икономиката, смърт публичните финанси, смърт за частните финанси, смърт за спестяванията и доходите на хората. Целта е унищожаването на българските финанси и после на българската държавата.", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase