Снимка: Bulgaria ON AIR

Фактът, че Народното събрание взе решение със солидно мнозинство, с което показва, че сме солидарни с Украйна, е красноречив. Въпрос на експертиза е да се прецени какво можем да дадем. Важно е, че можем да предоставим техника, с която украинците са се обучили да боравят. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му решението не може да бъде определено като "коалиция на войната", тъй като България  не е изпратила оръжие на Украйна, с което да нападне Русия.

"Тази война трябва да приключи час по-скоро. Това ще се случи, когато тези, които започнаха войната, спрат с агресията и седнат на масата за преговорите", подчерта Новаков.

Според евродепутата няма как на България да бъде вменена вина, че е подпалила войната и помага на агресора.

"Първо от страх не смеехме да кажем, че ще помогнем на Украйна, с което разочаровахме своите съюзници и украинския народ. От друга страна, ако са се изнасяли оръжия тайно - печелиш ненавист и от двете страни, което е рядко срещан майсторлък", коментира той.

В студиото на Bulgaria ON AIR Новаков изрази становището си, че приетото по-рано решение относно бюлетините не връща хартията, а дава възможност за избор на гражданите.

Той дискутира и темата за закупуването на нови изтребители F-16.

"България от дълго време е член на НАТО, това е пътят, по който сме тръгнали. Има абсолютно ясен консенсус след 45 години комунизъм в България, най-нормалното е да си купим такива самолети", констатира евродепутатът.

Новаков каза още, че по въпроса с приемането на еврото "трябва да оставим емоциите настрани и да разсъждаваме трезво - да видим къде са приели еврото и как живеят".

"Когато видиш, че отговорът на всички тези въпроси е - "по-добре", тогава няма да има две мнения по въпроса. Ще остане само една крачка - Шенген", смята той.

Новаков не пропусна да отбележи, че за него е непонятно как една държава може да бъде управлявана без бюджет

"Без значение дали му е приятно, или не - президентът управлява в момента. Трябва да стане ясно, че във време, в което инфлацията надхвърля 20%, не можем да останем без бюджет", категорично заяви той.

Новаков обобщи, че има риск България да загуби пари по Плана за възстановяване заради забавянето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase