Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Бюджетът е като финансов план, изразител на всичко онова, което възнамерява един редовен кабинет да реализира - реформи и политики. Затова е по-добре бюджетът да бъде направен от редовен кабинет, отколкото от едно служебно правителство. Досега служебно правителство не е внасяло цялостен годишен бюджет на страната". Това каза пред БНР Любомир Каримански, съветник на служебната финансова министърка Росица Велкова, бивш депутат от "Има такъв народ". Той добави, че най-подходящият вариант за бюджет за 2023 г. е този, който служебният кабинет предлага.

"Ние не стъпваме на бюджет, който трябва да изпълнява Маастрихтските критерии, а на бюджет, чиито политика са зададени с актуализацията през 2022 г., а тя съдържаше в себе си достатъчно раздути разходи. Има политики, които все още могат да се използват в т.нар. удължителен бюджет в първите няколко месеца на 2023 г.", обясни бившият председател на парламентарната бюджетна комисия.

Каримански припомни, че Корнелия Нинова и Асен Василев са изразявали друго мнение и отношение към бюджета и към данните, подготвяни от финансовото министерство, а сега настояват служебното правителство да внесат нов бюджет.

"Г-жа Нинова в края на август заяви, че тя съветва служебния кабинет да не се занимава с внасянето на бюджет. Тогава ли е излъгала, или сега лъже, когато настоява да бъде внесен бюджет? Г-н Василев, когато внесе бюджета през февруари, стъпи на макрорамката, определена от Министерство на финансите. Сега не вярва на същите тези колеги, на които тогава е повярвал и разработил бюджета. На кого да повярваме - на г-н Василев тогава или на г-н Василев сега? Виждате какво лицемерие и раздвоение имат политиците сега", коментира Каримански.

По думите на финансиста парите, "които чакаме от Европа по Плана за възстановяване (ПВУ) и от други фондове", трябва да са отделно и да не ги харчим за наши вътрешни цели - за социални проблеми, а вече част от тях са изхарчени за увеличението на пенсиите.

"В 2022 г. имаме 1,3 млрд. лева транш, до края на годината очакваме още 2,6 млрд. лева. От тези 3,9 млрд. лева държавата може да изхарчи целево по ПВУ не повече от 100 млн. лева до края на 2022 г. Т.е. 3,8 млрд. лева се изхарчват за всичко друго, но не и за самия план и за това как да бъдем по-устойчиви и да бъдат направени реформи. В 2023 г., ако не успеем да осъществим съответните промени или направим, дай боже, залегналите в ПВУ реформи, ние вече няма откъде да вземем, защото вече са ни отпуснати тези пари през 2022 г. и ще трябва да ги вземем от Бюджета, а това формира дефицита", каза той.

Няма да се налага да се вдигат данъците, прогнозира Любомир Каримански.

Коментари Напиши коментар

4

До Недоволен

преди 6 месеца

Трябва да спрат всички реклами. Скоро ще стане.

3

Недоволен

преди 6 месеца

Спрете обидните реклами на носени дрехи и обувки предлагани от Remix!!!

2

Анонимен

преди 6 месеца

Май имаше сутринта статия за правописа на българите. Чакам подобна за правописа на журналистите. Мога да ви напиша и да вмъкна цитати. Й?????