С бавни темпове продължават консултациите при президента Румен Радев за съставянето на ново правителство. На този етап обаче не изглежда особено вероятно да има кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание.

"Вървим към нови избори, защото виждаме, че изминалият един месец от провеждането на парламентарните избори, беше пропилян. Причината е, че най-голямата по численост парламентарна група не направи сериозни усилия за търсене на мнозинство. Видяхме, че контактната им група не доведе до нищо. Това не е продуктивно, трябва да се подходи рационално и ГЕРБ да потърсят контакт и сътрудничество с партии, склонни да  сформират правителство с тях.

Още по темата
На този етап на контактната група и разговорите с Иван Гешев откликнаха ДПС и "Български възход". През следващите седмици отново ще видим една такава игра от страна на политическите партии, още повече щом стана ясно, че Правната комисия ще разгледа връщането на хартиената бюлетина, заяви политологът доц. Милен Любенов в ефира на "Денят ON AIR".

Според политологa проф. Росен Стоянов е по-добре "да се лишим от 400 000 души, които не излизат да гласуват заради страха си от машините, отколкото да допуснем 400 000 недействителни бюлетини".

"Възможно е да се случи нещо - ако не коалиция, то поне една подкрепа за съставяне на правителство на малцинството", подчерта той.

Събеседникът му е на мнение, че коалицията на малцинството би била работещ вариант, ако "има предварителна договорка между определени партии, че ще следват дадена програма, а недостигащите гласове ще идват от друга партия, която ще ги подкрепя".

"ДПС и "Български възход" са двете партии, които са склонни да се коалират с ГЕРБ. Общо те има 115 депутати, така че им трябва още малка подкрепа.  Видяхме, че по определени теми БСП влезе в този разговор. Не бих изключил подобна коалиция, ако сте стигне до третия мандат", коментира проф. Стоянов.

В студиото на Bulgaria ON AIR Любенов каза още, че ако третият мандат бъде връчат на БСП, той е обречен на провал.

Двамата гости коментираха и решението на служебния кабинет да не изготвя нов бюджет. Те го подкрепиха, тъй като по думите им зад бюджета трябва да стои ясно парламентарно мнозинство, което липсва към момента.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase