Снимка: БГНЕС

Така или иначе дори с удължаване на бюджета за тази година, пак се задава дефицит от 4%, 4.5%. Ако бяха влезли в някакъв бюджет щеше да стане 7%, 8%. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред БНТ.

"Да не внесат бюджет беше много разумен ход на служебното правителство, защото какъвто и бюджет да беше влязъл, той щеше да зададе едно сериозно наддаване от различните политически сили в парламента. Това, че не внасят въобще бюджет, а го продължават, донякъде избягва тази тема", каза той и добави:

"В момента бюджета също е в дефицит, което означава, че през следващата година няма да има достатъчно за социалните разходи."

Дянков уточни, че БСП и "Продължаваме промяната" настояват за повече социалните разходи.

"Тази година те станаха за сметка на харчене по инфраструктурни проекти, които така и не се осъществиха. Точно затова за следваща година оставаме с желание за нов бюджет, иначе няма да строим инфраструктура", добави той.

"Реално бюджетът за тази година има дефицит от около 3 млрд лева, които липсват, за да се увеличат пенсиите. За да се покрие тази дупка цялата сума от 2.6 млрд лева, която трябва да дойде от Брюксел през декември, ще иде за покриване на този дефицит на социалните плащания", потвърди Симеон Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase