Снимка: БГНЕС

Изборът на постоянни комисии в Народното събрание  (НС) и днес скара парламентарните групи. Във фокуса на противоречията този път се оказа спортната комисия.

Председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" (ПП) Андрей Гюров каза от парламентарната трибуна, че късно вечерта са били уведомени, че комисията по младежта и спорта е пренасочена към ДПС, а за ПП е отредена комисията за правата на човека. Това не е станало на председателски съвет и със съгласието на "Продължаваме Промяната", заяви той, цитиран от БТА.

Гюров попита какво стана след закриването на заседанието вчера и кой в крайна сметка реди комисиите в това НС.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че ДПС е изчакала всички парламентарни групи да си заявят комисите и са поискали такива, които не са били заявени от никого. Той посочи, че в началото комисията по младежта и спорта е била заявена само от ДПС.

Съпредседателят на ПП Асен Василев оспори твърдението на Карадайъ и призова, когато лъжат от трибуната, да ги санкционират. Той отбеляза, че от ПП също са били заявили комисията по бюджет и финанси и регионалната комисия, като ДПС са получили бюджетната комисия.

В отговор Хамид Хамид от ДПС прочете от трибуната, по думите му, първата заявка на ПП за комисиите. Правна, енергийна, регионална, социална, антикорупционна - това са заявили ПП, посочи той. "Тъй като тук имаше призив да наказвате лъжците, г-н председател, а самият призоваващ се оказа първият лъжец в това събрание, моля да го санкционирате", поиска Хамид.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че след като спортната комисия е била отредена на "Продължаваме Промяната", някой се е обадил на ДПС и на ГЕРБ и е помолил спортната комисия да не е на ПП. Знаете ли защо - защото бившият министър на спорта Радостин Василев вчера подаде сигнал срещу служебния министър Весела Лечева в КПКОНПИ, коментира той. Което означава, че вие умирате от страх какво този председател на спортната комисия би разкрил, коментира Петков.

По думите му, ДПС иска да си върне спортната комисия, защото не искат г-н Василев да я председателства.

Явор Божанков от "БСП за България" посочи, че е важно да се разбере откъде е дошло обаждането. Ако е дошло от служебния кабинет на президента Радев, няма да съм изненадан, коментира той. Според него обаче не може един служебен кабинет да се намесва във формирането на едно избрано Народно събрание и в създаването на комисии.

Мустафа Карадайъ коментира, че някой да си приписва, че е самостоятелният борец с корупцията, му навява мисълта да се обърне към председателя на НС, че е нужен семинар за компетенциите на институциите, включително на депутатите. По думите му, няма нужда народните представители еднолично да се вживяват в ролята на Рамбо, Конституционен съд, наказателен съд, административен съд.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС посочи, че вече е минал половин час в опит от страна на ПП да блокират днешното заседание. Той напомни, че в миналото Народно събрание опозицията е имала нула комисии, а сега получава толкова комисии, колкото депутати има.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира, че са започнали дебата с емоции, с квалификации, с малка лекция по геометрия за триъгълници и четириъгълници. Предлагам ви да престанем с етикетите и да конструираме разговора, каза той и поиска почивка, за да се изясни въпросът с претенциите на ПП към спортната комисия.

Почивка не беше дадена, защото не беше минал един час от началото на заседанието. Вместо това депутатите преминаха към гласуване на проектите за решение за създаване на постоянни комисии.

Коментари Напиши коментар

10

Lina

преди 3 месеца

Реално пластик фантастик ( ппп) са обещали тази комисия на рудко г.ела ( това е цената на отцепничеството му) Трябва да му я осигурят ( главно на хората зад него) Ти всъщност няма разлика ши.шо или ***.чо

9

Анонимен

преди 3 месеца

По добре спорта в ДПС, отколкото в Руди гела. А тези от ПП започнаха да са зависими дори от кадри на ИТН. Те от кого ли вече не са зависими, залагат прехраната на народа заради мокрите сънища на един корумпиран пребоядисан адвокат.

8

Анонимен

преди 3 месеца

Обвинението на първия разследван по делото за АМ Хемус Борислав Колев Боби Пачката е допълнено с нови факти. Дали футболният съдия е издал поръчителите на грабежа, чиито следи водят до Банкя, и къде са парите остава да разберем много скоро.Борислав Колев е първият обвиняем за пране на 53 милиона лева от парите за строежа на автомагистралата, изнесени от банката на Маджо Интернешънъл Асен банк в чували