Търси се бюджет за идната година - колко да затягаме коланите, за да оцелеем?

"Както и днес стана ясно в НС, един бюджет трябва да отразява политиките на дадено правителство. Важна е макрорамката в следващите години, за да може да имаме устойчивост в развитието във финансите и икономиката", коментира съветникът на финансовия министър - Любомир Каримански, в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че при определяне на рамките на бюджета е много важно да се вземат предвид инфлацията и икономическия ръст, за да се планира дефицитът за следващите години.

"Чисто популистки може да раздуят разходите, а цялото представителство в НС е изключително ниско. Под 10% е представителството на повечето партии, което е тъжно. Опасна тенденция е, когато народните представители могат да раздуят бюджета, а друг да го изпълнява, друго правителство, което да носи отговорността", заяви Каримански пред Bulgaria ON AIR.

И призова за носене на персонална, а не колективна отговорност

"НС гласува едни политики, но ако има нови избори, парламентът се сменя, съставът също и някой трябва да носи отговорност за предишни решения. Да се съберат лидерите под прожекторите, да се подпишат и да носят персонална отговорност", каза още съветникът на финансовия министър.

Каримански е оптимист за влизането на България в еврозоната, както и за възможни отстъпки, свързани с дефицита.

"Важно е да има анализ от ефектите от приемането на България в еврозоната, има динамика, но можем да спазим сроковете. Има все още от страна и на ЕЦБ, и на ЕК възможност за преговори дали дефицитът може да бъде дерогиран. Не мисля, че ще бъдат съгласни да е над 6%, данните, които ще се вземат предвид ще са към 2022 г.", уточни Каримански.

Финансистът коментира и политическите дебати около избора на управител на БНБ и работата на институцията.

"Когато някой народен представител си позволи по един или друг начин да унижи институцията или да я постави на колене, това е изключително неприятно", каза Каримански.

Добави също, че страната ни няма да връща пари по Плана за устойчивост, но ако е използвала част от тях за други цели, ще трябва да ги извади от държавния бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase