Снимка: БГНЕС

"Надявам се г-н Христо Иванов, "Демократична България" и "Продължаваме промяната" да дойдат на експертен разговор в името на българските граждани, защото предстои, надявам се да не се случи, национална катастрофа в сферата на борбата с престъпността и неявяването на такъв разговор с българската прокуратура, означава или страх, или липса на каквито и да е реални правни юридически аргументи, или и двете едновременно.

Това каза пред журналисти главният прокурор Иван Гешев след като разговаря с парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание.

В началото на срещата Десислава Атанасова заяви, че срещата има за цел конструктивен диалог, по време на която да бъдат изложени намерения за законодателни промени, свързани с обществените очаквания и подчерта, че Народното събрание взе решение да сформира Комисия по конституционните въпроси.

Атанасова изрази опасения, че главният прокурор и неговите колеги не са запознати с правосъдната реформа, която е част от предизборната програма на ГЕРБ-СДС.

По думите ѝ всички законодателни мерки, които предлагат, са насочени към бързина на процеса, към очаквана справедливост от българските граждани. Атанасова обясни, че в края на изложенията от ГЕРБ биха искали да запознаят магистратите със своите конкретни идеи и съответно ще има и конкретни въпроси.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че има реална опасност от пълен провал в борбата с престъпността. Според него всеки, който има усещане за държавност, трябва да знае, че между институциите трябва да има взаимодействие, като част от това взаимодействие той разбира именно диалога с народните представители и с парламентарните групи. Гешев уточни, че правилният термин е правосъдна реформа, а не съдебна, предава БГНЕС.

"През последните години продължаваме да представяме своите експертни становища, но няма как да се постигне прогрес, включително в борбата с престъпността, без институциите да си взаимодействат и да си говорят", смята той.

Атанасова от своя страна добави, че престъпността е криза, заплашваща държавата, така че и тя, и колегите ѝ са най-сериозните радетели за този диалог между институциите.

"На сблъсъка между институциите се дължат и сериозните промени в държавата", добави тя и подчерта, че отказът от диалог води до трагични последствия.

По думите на Гешев дори по времето на някои министри на вътрешните работи не е имало такава липса на комуникация между отделните власти. Той подчерта, че обществените очаквания за бързина не са реалистични на фона на процеса на работа и предизвикателствата, пред които са изправени магистратите.

"Ние сме наясно с проблемите в прокуратурата, аз съм наясно с проблемите в прокуратурата, не искам да се оправдавам", каза той, но уточни, че всеки различен случай, когато има някакъв провал, е възможно причините да са различни, включително и законодателни.

Гешев е категоричен, че трябва да се решават реалните проблеми и е съгласен те да бъдат дискутирани, но трябва реална правна реформа във всички звена на правоохранителната система.

"Не може да има независимост без контрол, не може да има справедливост без да има мерки за контрол", смята главният прокурор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase