Президентът Румен Радев заяви, че ще забави връчването на проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Държавният глава покани утре първата политическа сила на консултации.

"Очевидно е, че ще имаме една имитация на парламентарна дейност. Целта на цялата история е да не се поеме политическа отговорност. Голямата фрагментарност на парламента не дава възможност за стабилно мнозинство. В тази ситуация се правят всякакви маневри - можеше днес на първо четене да мине закон, който е безспорен, и тогава да се карат по разни въпроси", заяви председателят на 42-ото Народно събрание и бивш лидер на БСП Михаил Миков в ефира на "Денят ON AIR".

"При доминиращо дясно мнозинство е ясно, че нищо добро няма да чака българските избиратели, които са на работна заплата или пенсия", смята той.

Според него предстоящите зимни месеци ще бъдат изпитани от работещите, пенсионерите и семействата в България.

"В тази ситуация обаче липсва разбиране да се диференцира подпомагането. В момента целият бизнес постоянно плаче на прага на държавата. Когато подпомагаме чужди инвеститори за бизнеса им с електроенергията, излиза, че българският гражданин плаща част от компенсациите на едрия чужд бизнес, който произвежда в България и плаща български заплати - болен здрав носи", коментира бившият председател на НС.

Миков разкритикува решението на служебния кабинет да се откаже от двойната тарифа за ток за битовите потребители и я определи като антисоциална. "Един бизнес се развива на гърба на българския ученик и българското семейство", категоричен бе той.

Бившият лидер на БСП дискутира и скандала в парламента, свързан с потенциалното връщане на хартиените бюлетини.

"Бил съм на принципната позиция, че хората не трябва да бъдат ограничавани да гласуват единствено електронно. Тогава БСП пропагандираше електронното гласуване. На другия ден им е дошъл акълът и е възможно да се търсят решения, като смятат, че по този начин ще получат поток от избиратели. Дали си с 25 или 26 мандата, няма значение - ти не си фактор в българската политика. Това е ситуацията с БСП", констатира Миков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase