Снимка: БГНЕС

"Този политически вакуум в страната ни и липсата на начертана ясна външна политика пречи на България да стои стабилно, защото в момента в ЕС и в НАТО ври и кипи. Не е само войната в Украйна, самата икономическа ситуация между страните членки, търсене газ от различни доставчици, да не говорим за промените, които се случват в Европа. Видяхте какво се случи на изборите в Италия", каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че първият, който посети италианския премиер Джорджа Мелони, беше президентът на Франция Еманюел Макрон.

"Изборите са знак за това, че на средния италианец му писна да бъде разиграван от 2015 г., тогава тя беше оставена да се справя сама с бежанската криза, особено от Африка. Италия беше оставена сама да се справи и с Ковид кризата, те бяха едни от най-ударените и от едни най-тежките последствия от първата вълна. Нямаха никаква помощ от Европа", допълни Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента страната се справя отново сама с енергийната криза.

"Това е протестът на обикновения италианец, който вижда, че Европа не му помогна, когато той е в нужда. И отговорът е както при Унгария и САЩ.. Франция вижда, че назрява буря в Европа, докато Германия го проспива. Фон дер Лайен още преди изборите каза, че в Италия се случват неща, които се случват в Полша и Унгария, и ги заплаши със същите действия", подчерта бившият зам.-министър на външните работи.

И бе категоричен, че България няма твърда позиция.

"В момента се прекрояват отношенията в европейските страни. България е на фронтовата линия, ние сме много близо до събитията, които се случват. Ние сме слабото звено. Разбира се, заради това Фон дер Лайен беше у нас, за да се опита да намери стабилно мнозинство, което да подкрепи едно стабилно правителство", добави Милен Керемедчиев.

Той смята, че корупцията е основният проблем пред страната ни за влизане в Шенген.

"Нидерландия ни го повтори - нещо, което повтаря последните 15 години. Примера го виждате - колко автобуса с мигранти бяха хванати в България. Ако нямаме политическото желание да се преборим ще гледаме Шенген, както го гледаме в последните години", каза гостът.

"С третия мандат може да се сформира "коалиция на отвратените", за да не се отиде отново на избори. Рано или късно ще се случи референдумът за президентска република", убеден е експертът.

А попитан защо не виждаме "Има такъв народ" в 48-ото Народно събрание, Керемедчиев отговори: "Работата в София беше слаба, имаше много подкрепа в останала част от страната. В София партията е в дълг към обществото и заради това бяха наказани."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase