Снимка: БГНЕС

От Министерството на външните работи (МВнР) публикуваха позиция по повод скорошни публични изявления относно Северна Македония. В нея се казва, че България винаги се е стремяла към утвърждаване и задълбочаване на приятелството и добросъседството в отношенията със Северна Македония, като страната ни инвестира много усилия за реализирането на тази цел през последните години.

В тази връзка Министерството на външните работи отново подчертава, че всякакви публични изказвания, които обиждат или провокират другата страна, са абсолютно неприемливи. Те не представляват официалната позиция на българската държава и опити да бъдат представени като такава са некоректни и знак на недобронамереност, се казва в позицията.

Независимо от множеството провокации срещу България и особено срещу българите в Северна Македония през последните месеци, считаме такъв говор за недопустим и изключително контрапродуктивен. Подобни изявления не са в интерес на българите в Северна Македония. Те отклоняват общественото внимание от справедливия и легитимен стремеж на българската общност за равни граждански права, особено за свободно сдружаване и отстояване на културно-историческото им наследство, се казва в позицията.

От МВнР призовават, в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., политиците и обществениците и от двете страни на границата да насочат своите усилия и послания към подпомагане на процеса за възстановяване на доверието и утвърждаването на добросъседски отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase