"Моля, да бъдем извинени от българските граждани, че повече от 30 часа водим един и същ дебат", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, съобщи Bulgaria ON AIR.

След няколко председателски съвета и повече от 7 часа в почивки, от надпреварата отпаднаха Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Кирил Петков обаче предложи нестандартни критерии, на които да отговори перфектният кандидат.

Още по темата

"Предишен опит като председател на Народното събрание или зам.-председател. Много е важно да държим конструктивния тон, нали", каза бившият премиер Кирил Петков от парламентарната трибуна.

Той поиска председателят да бъде и неконфликтна личност. А номинациите да дойдат отвън.

"Всяка група да помисли и да предложи една, или две кандидати от друга политическа сила", допълни той.

От ГЕРБ пък залагат на опит, но житейски.

"Да изберем за председател на българския парламент най-възрастния, като това предложение беше обективирано, че той ще има заместник-председатели и формално, и със съгласието на всички парламентът ще може да взема решения", допълни Атанасова.

Разбира се, от ДПС подкрепиха Йордан Цонев, който предложиха самите те. А Корнелия Нинова се скара на "Продължаваме промяна", защото поканата от Кирил Петков за открита среща между всички, създавала усещане, че в левицата нещата се случвали нелегитимно. А на срещата не се отзова никой.

По време на четвъртото гласуване единствената парламентарна група, която реши да напусне заседанието, беше тази на "Български възход".

"Бихме подкрепили кандидатура, която е една и следва да се дебатира, и гласува", заяви л

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase