Снимка: БГНЕС

Допреди два дни взорът беше във формирането на правителство. Сега кризата ескалира дотам, че ние се питаме – дали изобщо ще има парламент., каза доц. Боряна Димитрова от социологическа агенция "Алфа рисърч".

Според социолога може да отидем и по далеч и да се запитаме "дали изобщо ще има парламентаризъм в България".

"Докато партиите се дискредитират една друга, това, което отеква в съзнанието на хората, е дискредитиране на парламентаризма.", каза тя в интервю пред БНР.

Има пълен блокаж в работата на парламента. Процедурите не могат да заместят политическата отговорност и политическата воля, категорична е Димитрова.

Още по темата
"Водещото в тази ситуация е да се излезе от досегашната логика – трябва да има парламентарно мнозинство, символ на това мнозинство е фигурата на председателя. Когато някой реши да бута парламентарното мнозинство, първо събаря председателя. В един изключително фрагментиран парламент, какъвто е настоящият, изходната позиция не може да бъде парламентарно мнозинство. Трябва да се търси друга политическа логика, която да стои зад излъчването на председател на парламента. Да се търси вече не през парламентарно мнозинство, през консенсусна фигура, да се търси кандидатура, по-авторитетна, от по-малките партии. Трябва да се предефинира политическата логика.", смята социологът.

При сега действащите правилник и правила самото оттегляне на кандидатурата на Никола Минчев няма да разреши проблема и ПП са наясно с това, изтъкна Боряна Димитрова.

"Проблемът не е в оттеглянето на кандидатурата, а в това около коя фигура може да се събере това магическо число – 50+1 от участвалите в гласуването."

Димитрова разполага този ход на ПП в контекста на "витаещата предизборна кампания". По думите ѝ никой не иска да поеме негативите и "несъмнено те вече са в режим на предизборна кампания".

Парадоксът е в това, че ако не се конституира парламентът, не знам и как ще се разпусне, каза още Боряна Димитрова.

"Ние наистина сме в една ескалираща политическа и вече конституционна криза.", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase