Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За първи път Народно събрание не успя да си избере председател в първия си работен ден.

Дебатът продължи близо до пет час и нито една парламентарна група не отстъпи от позицията си.

Основните претенденти за поста бяха номинациите на ПП - Никола Манчев и Росен Желязков на ГЕРБ. Двамата дори стигнаха два пъти до балотаж, след като Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от „Възраждане“ получиха по-малко гласове. След първото гласуване от ДПС издигнаха и свой кандидат – Йордан Цонев, но той също не успя да обедини депутатите и не получи достатъчна подкрепа.

Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи решението да бъде оставено за заседанието в четвъртък.

Така че най-възрастният депутат Вежди Рашидов от ГЕРБ го насрочи за 10 ч. Утре и отново ще седне на председателското място.

„Получих съобщение от Христо Мутафчиев и пита дали сме нормални и че хората са тръгнали с лопати към парламента. Народът ще измете всички нас и той ще се събере на кръгла маса“, обърна се към законотворците той.

Преди това се ядоса и риторично попита депутатите от ПП знаят ли как изглеждат отстрани.

„Седнете като хора, вижте тоя народ ще има ли хляб или няма да има, този народ ще се усмихне ли или няма да го накарате да се усмихне, призова той. Рашидов отбеляза, че тук е място за работа, а не за привнасяне от улицата на негативи. Моля ви разберете се като държавни мъже. Ако така ме карате четири дни да стоя тук, аз не съм свободен човек като вас“, оплака се Рашидов.

Според председателят на „Български възход“ Стефан Янев основният проблем на парламента е липсата на диалог.

„Нашата дейност днес е непродуктивна и това става пред очите българския народ“, коментира той.

Десислава Атанасова обвини ПП, че създава законодателна криза.

„Да не продължаваме да рушим не само спадащия рейтинг на парламента, ами и устоите на държавността“, призова тя.  

Асен Василев от ПП й отговори, че изборът на председател не е норма, а е закон.

„Ние ясно обявихме три дни преди началото на това заседание, че ще имаме кандидат за председател. При номинацията на Никола Минчев при предишното народно събрание ГЕРБ гласува против. Нормално е опозицията да гласува против. Най-нормалното е най-голямата парламентарна група да си осигури подкрепата за председател“, каза той.

Даниел Митов от ГЕРБ посочи, че по традиция председателят на НС не е от опозицията, защото това е въпрос и на легитимност.

„Вие сте първа политическа сила и искаме да видим вашия план за управление на държавата, къде е и ако нямате такъв защото вкарахте държавата в тази конституционна криза“, отговори му Василев.

Радомир Чолаков от ГЕРБ коментира, че в три подобни Народни събрания парламентаризмът се разбива до основи.
„Няма да отстъпим, зад нас има 650 хил. души“, посочи той и призова да уважават избирателите им.

„Ние уважаваме всички български граждани, които са гласували, както и тези, които са избрали да не гласуват“, заяви в отговор Асен Василев. Това, което искаме от вас, е покаяние, обърна се той към Радомир Чолаков. По думите му, за да има прошка, първо трябва да има покаяние.

„Това, което искаме, е ясно да излезете и да кажете: „Тук сбъркахме, като ограбвахме българските фирми и ги рекетирахме, тук сбъркахме, като оставихме един милион пенсионери под линията на бедност и им давахме бюджети „постна пица“. Тук сбъркахме, когато свалихме едно много трудно направено правителство в един фрагментиран парламент, който три пъти не успя да направи правителство, без да имаме план какво ще правим след това“, заяви Асен Василев.

Делян Добрев от ГЕРБ го репликира, че милион и половина души има под линията на бедност и му припомни обещанията на предишните управляващи. На свой ред той призова Асен Василев да кажат: „Ние направихме много беди, поправете ги, ние няма да ви пречим“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase