Снимка: БГНЕС

Предварителните срещи между отделните партии в парламента бяха обявени от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, като стана ясно, че те няма да се виждат с "Възраждане". От БСП също обявиха, че няма да се срещат с двамата, подобна позиция обявиха и избрани за депутати от ПП.

Доц. Киселова изрази надежда "да не гледат на всички тези срещи като на предизборна кампания".

Според нея следва да е ясно с какъв мандат отиват Плевнелиев и Паси да преговарят с политическите партии.

"Беше замислено като усилие да се стопят част от ледовете между политическите партии, но те се увеличиха", заяви тя пред БНР.

Още по темата
Конституционалистът разкри и подробности около старта на новия парламент.

"Докато не бъде избран председател, не може да започне да функционира Народното събрание. Беше нарушено неписаното правило още миналата година, когато представител на ИТН, които бяха втори след ГЕРБ, беше избран за председател на Народното събрание. И сега е възможно да се стигне до такъв резултат", коментира Киселова.

"Мандатът на цялото Народно събрание като орган тече от изборния ден, но за да може всеки индивидуално да участва в работата на НС, трябва първо да положи клетва. Тя, освен символно значение, има и конституционно – от елементарното гласуване, до възможността да се легитимира като народен представител", поясни доц. Киселова.

В момента няма парламентарни групи. Сред учредяването на НС всеки народен представител заявява до председателя да се включи в парламентарна група, посочи тя.

"Народните представители трябва да се научат освен да слушат другия, и да го чуват", каза още преподавателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase