Снимка: БГНЕС

Общините искат 21% ръст за бюджетите, за да изкарат зимата. Това заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева в ефира на Нова Нюз.

„Необходимостта от този ръст е, за да функционират общинските системи – училища, детски градини, улично осветление, сметосъбиране, поддръжка на уличната мрежа, средствата за снегопочистване, възнагражденията на всички работещи в общинските системи.

Още по темата
Около 230 000 човека общо получават заплатите си през общинските бюджети. Това са учителите, работещите в общинските администрации и др.”, каза Георгиева.

„Дълги години се опитваме да обясним на държавата, че когато дадено министерство провежда колективно трудово договаряне, то би било разумно и общините, като работодатели, да участват в този процес. Но всъщност колективното трудово договаряне се извършва без нас, а нивата на възнаграждение се очаква да бъдат постигнати през общинските бюджети. Затова държавата дава част от средствата. Общините винаги дават и от своите собствени, а при медийно анонсираното и очаквано увеличение на минималната работна заплата казваме, че тези 21% са минимумът, който ни е необходим, за да си плащаме сметките и заплатите”, допълни Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase