Снимка: БГНЕС

Въвеждането на еврото е правилна стъпка за България, заяви в интервю за БНР професор Джефри Нилсен, преподавател в Американския университет в Благоевград и член на новосъздадения Експертен икономически съвет.

Още по темата

Нилсен, който по правилата на съвета обяви, че споделя собственото си мнение, допълни, че дори и в началото на смяната на българския лев с единната европейска валута да има еднократно малко покачване на цените, то няма да е пагубно. В същото време, България ще има възможност да участва в паричната политика на Европейската централна банка, докато в момента заради валутния борд единствено следва решенията й, без да влияе върху вземането им:

"Смятам, че е добра идея. Българската народна банка трябва просто да последва всяко движение, направено от Европейската централна банка, което наистина означава липса на парична политика. В такъв случай защо да не седнем на масата, където се вземат решенията за тази парична политика".

Коментари Напиши коментар

131

Анонимен

преди 3 месеца

Като дават акъл американците я да сменят долара за евро, за какво им е долара, я да почнат с евро за да го стабилизират, а те да пообеднеят малко! Стига лапачка отвсякъде, нека дадат малко! Или да ни дадат долар вместо евро, поне е по стабилен и е световна валута за разлика от умиращото евро!

130

Анонимен

преди 3 месеца

Никакво евро, и то в кризата в която е ЕС в момента, това е лудост, това ще е пагубно за всички! Стабилен лев!, ако друго нямаме, поне това имаме, за да не се сринеме съвсем!

129

Майтапчия

преди 3 месеца

Да въведем рублата ,и да ни удавят с руски газ.