На 19 октомври президентът Румен Радев свиква първото заседание на 48-ото Народно събрание. На него трябва да бъде избран и новият председател на парламента. Какво трябва да притежава добрият парламентарен лидер?

Ръководството на парламента е една много важна задача, споделя бившият председател на 39-ото Народно събрание проф. Огнян Герджиков. Негова задача е да овладее напрежението в пленарна зала, ако и когато възникне такова. Фигурата на председателя на Народното събрание има и символична, и регулаторна функция. Именно на него се пада една от най-важните задачи - да овладява духа в пленарната зала, казва проф. Герджиков.

Още по темата
"Често в други парламенти е имало сбивания. Слава богу в българския парламент почти не се е стигало дотам. Имало е известни напрежения, но чак до сбивания същински не се е стигало. Нашият парламент изглежда сравнително доста цивилизован", смята той

Точно затова председателят трябва да притежава здрава ръка, отбеляза проф. Герджиков.

Според преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова изборът на председател на парламента полага основите за по-нататъшната му работа.

"Подредбата на седмичната програма от една страна, ръководенето на заседанията, евентуално извънредно заседание и поради тази причина е важно кой ще бъде председател. Председателите на НС през изминалите години са били доста изявени и ярки личности и е хубаво, освен да познават правилника, да бъдат с еднакво отношение към всички парламентарни групи, да не взимат страна и в определени ситуации да бъдат с чувство за хумор", коментира тя.

В избора на председател на Народното събрание се виждат първите наченки на формиращо се мнозинство, отбелязва преподавателят по конституционно право. Прогнозата ѝ е той да бъде или от първата, или от втората по численост парламентарна група. В 48-ото Народно събрание това ще са групите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната".

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов и телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase