Снимка: БГНЕС

Крайно необходимо е България да внесе ново предложение, с което да въоръжава Украйна. Това заяви експертът по сигурност и отбрана и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов пред Нова Нюз.

“Тази тема не се ограничава с оказване на военна помощ за Украйна, а е свързана с решаване на централния за България проблем - нашата сигурност и отбрана. Както и ускорено превъоръжаване и използване на многонационални сили в България, за да сме готови за всякакъв вид заплахи”, поясни Шаламанов.

Още по темата

Той определи изказването на президента Радев, че “Демократична България” тласка страната ни към война, като “некоректно”. “Неговата работа не е да напада политическите партии, а да търси начин за постигане на съгласие, не за разделяне на българското общество с внушения и неверни послания”, заяви още той.

Бившият министър на отбраната коментира закупуването на десет изтребителя “Грипен”. “Тази сюжетна линия е от 2002 година”, поясни Шаламанов. По думите му, след като България е част от НАТО трябва да използва по оптимален начин, това което може да получи от Алианса - т.е тежка механизирана бригада и способности в други области, “а не специално в изтребителната авиация”, смята военният експерт.

Заради мобилизацията в Русия хиляди руски граждани напуснаха родината си и тръгнаха към други държави. “Това, което се случва не е без участието на специалните служби в Русия. Ако те искат, могат да спрат тази вълна веднага”, коментира Шаламанов. Според него те се възползват от миграционната вълна с цел да проникнат в специалните служби на съседни страни. “Това е нормална практика на руските специални служби. Те са го правили и в миналото”, каза експертът. Той отдава това на “провала на специалната операция” на Русия в Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase