"От момента на обявяване на частична мобилизация в Русия това даде знак, че се върви към истинска война и ескалация на конфликта. Рано или късно той може да засмуче всички източноевропейски държави, в това число и нас, след това и Европа, след това и света", заяви социологът проф. Иво Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него военните много добре знаят за какво става дума и какво е "изпепелена плът". По думите му основното стрелково оръжие в Украйна е българско.

Още по темата
"Ние вече сме официално в списъка на неприятелките държави. Има разлика в това да си неприятелска държава и да си военен противник", поясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му след Карибската криза не е имало по-голяма опасност от ядрена война, отколкото сега.

"Отначало това беше елемент на пропагандата, сега нещата изглеждат по различен начин. Като държава не трябва в никакъв случай да влизаме в чужда за нас война. Украйна няма да влезе в НАТО, това са жестове от публиката за морална и политическа подкрепа", посочи проф. Христов.

Мнението му е, че партиите се ослушват и са се скрили под масата, защото знаят, че електоратът, който е гласувал за тях, ще ги убие с камъни, ако те официално заемат позицията България да даде жива сила.

"България е един от най-големите производители на боеприпаси, които в момента кой знае защо присъстват на украинския фронт. Ние вече сме там, въпросът е да не сме там директно като страна, защото едно е да си играеш на война, друго е да усетиш войната", коментира Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase