Снимка: БГНЕС

"Нашата позиция е, че ако се налага таван за цената, трябва да е за всеки газ, а не само за руския. Подкрепяме всичко, което гарантира стабилност на цените на газа. ЕС взе под внимание всички коментари и работят по следващите решения. Разглеждаме свръпечалбите на енергийните дружества." Това обяви енергийният министър Росен Христов пред българските медии след срещата в ЕС.

На нея европейските енергийни министри обсъдиха действия за стабилност.

Росен Христов не очаква доставките по Турски поток да бъдат спрени. Цяла Европа има интерес снабдяването да продължи.

"В момента в България действа решение за компенсации на цените на тока, която се финансира чрез събиране на свръпечалбите на държавните енергийни дружества.

Още по темата
Сега ще добавим частните компании, които влизат в този списък. Това е честно спрямо българските данъкоплатци. Компании, които реализират печалби в тази ситуация, които надхвърлят нормалните, е нормално да се включат в тази подкрепа.

Лукойл под наш натиск и съвети сами направиха стъпки за регулиране на цените на горивата. Не се очаква от там да влизат значителни приходи в бюджета. Те не реализират такива огромни печалби. Това е заради начина, по който работят.

Домакинствата в България са на регулирания пазар. Цената на тока за домакинствата е една от най-ниските в Европа. Бизнесът получава компенсации спрямо прага на цената от 250 лева.

Ще внесем законопроект, който ще оптимизира тези компенсации. Ще ангажира получателите с решения, свързани с енергийна ефективност. Това е практика, работеща във всички европейски държави. У нас тя не е приета така. Това ще поправим. Компенсациите ще бъдат честни и насочвани, там където има нужда.

 Тези пикови натоварвания не са добри за енергийната система или потребителите. Идеята е да се изравни натоварването и да няма пикови часове. Компаниите трябва да работят, за да изравнят консумацията. Ще работим с експерти за това.

Ние не сме спирали да търсим контакт с Газпром. В момента няма развитие по въпроса. Нас това не ни притеснява, тъй като си осигуряваме доставките чрез търгове. Така защитаваме една позиция на добросъвестна страна по договора. Продължаваме със заявките и това, което сме обявили. Липсва напредък по този въпрос", обяви Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase