Украйна подава искане за ускорено присъединяване към НАТО. Колко важно е да няма политическа криза у нас?

"Не знам защо не се говори много за това, че трябва да заявим кой път сме избрали и да го отстояваме. Мои колеги непрекъснато повтарят, че това е състояние на криза на идентичността на българите. Преди две десетилетия всички партии бяха съгласни, че влизаме в Европа. Това не знам защо чак под такава степен се поставя под въпрос. Развитието ни смятам, че е правилно да бъде европейско, защото всяко друго има по-малко мотиви. Много бавно отстъпва назад примитивният страх и потиснатото самочувствие у тези, които искат държавата да се занимава с тях", коментира бившият просветен министър проф. Тодор Танев в "Денят ON AIR".

Според него този страх се подклажда от определени политически и финансови кръгове. Той смята, че елитът трябва да каже на къде отива България и да поведе критичната маса.

"Трябва да се разчита на тези, които наистина представляват някакъв вид сила в България. Няма друг изход. Трябва да се работи обаче с тях. Аз никак не съм сигурен, че може да се стигне до стабилен парламент. Даже да се стигне до парламент, не се знае колко време ще издържи. Ние влязохме в спиралата, а от нея излизането е много трудно. Дано на края на тази спирала да е ясно с кого сме", каза проф. Танев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ни дирижират много чужди посолства. Гостът добави, че България трябва да избере дали харесва модела на Унгария или Полша, защото това е възможно да се случи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase