Снимка: БГНЕС

Регионалният министър Иван Шишков обяви публично, че енергийната връзка с Гърция е получила Акт 16 и е готова за работа.

"Работихме със строителите. Успяхме да компенсираме всички забавяния. Успяхме обектът да бъде завършен. Помогнахме за съставяне на цялата документация.

Още по темата
Днес имаме разрешение за ползване на газовата връзка между България и Гърция.

Това, което направихме беше на два етапа. На първи етап искахме да имаме съоръжение, което да работи без проблеми. Днес мога да кажа, че пред вас рапортуваме с една от основните си задачи, а именно да осигурим работата на обекта.

Той ще бъде пуснат на първи. До тогава трябваше да гарантираме и протичането на газ. Благодаря на всички, с които заедно правихме проверките. Те бяха част от този екип, с който направихме така, че да финализираме нещата. Бях заедно с вас при тези проверки.

Всички се вълнувахме от начина, по който ще го завършим. Днес може да си отдъхнем и от първи той ще бъде пуснат.

Другата тема, за която ще говоря са предвидените средства за общините в България. Имаше няколко списъка, но в тях имаше недостатъчно коректни предложения.

Направихме критерии, ясни, точни и прозрачни. За всяка община има по един обект, по неин избор. Условие беше да има документация и разрешително за строеж.

От края на август бяха внесени предложенията от общините чрез Сдружението на общините. Водихме и допълнителни преговори, тъй като на места имаше непълна документация. Този списък днес е предложен и приет от Министерски съвет.

Единствено за община Карлово сме предложили два проекта.

Това, което имаше в бюджета е над 400 млн., предвидени за общините. За нас е много важно да подкрепяме общините в тези обекти. Инфраструктурата в България има нужда от финансиране, защото имаме нужда от голямо строителство. Постигнахме справедлив начин на финансиране. То ще дойде във втората половина на годината. Това, което направихме, беше възможното.  Ние ще гарантираме петдесет процента от средствата за тези обекти. Мога да кажа списъкът на общините е съгласно техните приоритети при много ясни критерии", обяви Шишков.

 

Коментари Напиши коментар

62

Щирлиц

преди 2 месеца

Ч.У.Ч.Е.Л.О

61

Щирлиц

преди 2 месеца

До Гласувайте за Бойко!..........Допотопно е любимото ти ***.

60

Гласувайте за Бойко!

преди 2 месеца

Той ще построи допотопната АЕЦ Белене в земетръсната зона и още един Турски поток.