Снимка: БГНЕС

Меморандумът за разбирателство между ЕС и Азербайджан, подписан в началото на лятото, може да гарантира на Европа до 20 млрд. куб. м. азербайджански газ годишно. В случай че новата междусистемна газова връзка между България и Гърция бъде завършена, доставките на синьо гориво от Азербайджан за страната ни може да достигнат 1 млрд. куб. м., при планирани 600 млн. куб. м. за 2022 г.

В интервю за Радио България посланикът на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов обясни, че повече от 17 години страната му продава и доставя газ и нефт в ЕС и припомни, че през 2013 г. между България и Азербайджан е подписано споразумение за доставка на газ за 25 години напред.

"Газ към България започна да идва от 31 декември 2020 г., но за съжаление предвид строежа на интерконектора между Гърция и България, все още  азербайджанският газ не е успял да достигне в България в пълен обем.

Още по темата
От 1 юли т.г. България започна да получава 2,6 млн. куб. метра газ всекидневно, и така до края на 2022 година ще успеем да постигнем пълния обем  от общо 600 млн. куб. метра. След началото на енергийната криза, Азербайджан получи молби от няколко страни за доставки на газ и за увеличаване на вече договорени количества. С подписаното през тази година Споразумение за стратегическо енергийно партньорство с ЕС, Азербайджан ще увеличи доставките на газ за Европа. Към днешна дата през Трансадриатическия газопровод, през който постъпва и газът за България, планираме да предоставим 1 млрд. куб. м. на България, също толкова на Гърция, както и 8 млрд. куб. м. – на Италия. Ще увеличим пропускателната способност, така че да достигнем доставки на газ за ЕС от 20 млрд. куб. м. годишно", обяви дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase