Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт. Рискове за националната сигурност има и те произтичат от конфликта, който е близо до нас", заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването "На фокус" по Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Според него най-малко вероятният сценарий е страната да бъде въвлечена във въоръжен конфликт. Стоянов припомни, че България е в системата за колективна сигурност на НАТО.

По-рано днес служебният премиер Гълъб Донев каза в ефира на БНР, че "риск за националната сигурност на България има, но няма пряка военна заплаха до този момент за България".  Премиерът Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов подчерта, че българската армия е на ниво, но не е достатъчно високо технологична. "32 години българската армия бе подценяване и за нея не бяха отделяни достатъчно средства", коментира той. За да се преодолеят дефицитите е разработена приоритетна инвестиционна програма, която преди дни бе приета от Министерския съвет.

"Имаме достатъчно самолети да гарантираме суверенитета на Република България", категоричен бе министър Димитър Стоянов.  Той подчерта, че състоянието на самолетите МиГ- 29, с които България разполага, е добро.

"В момента водим интензивни разговори с полската страна евентуално за двигатели и за удължаване на техния живот до 2023 г.“, каза министърът на отбраната. "Първите изтребители  Ф-16 трябва да дойдат през 2025 г., а следващите през 2027 г., но ако сключим договор. В момента от Министерския съвет е приет проект за инвестиционен разход, който трябва да мине през Народното събрание и едва след това да бъде сключен договор", поясни още министърът на отбраната.

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 2 месеца

След 30 години системно неглижиране от страна на управляващите и недофинансиране на армията ни с мантрите "Нали НАТО ни пази" и "Малка, но силно модернизирана армия" резултатът е, че нямаме армия. Ако днес почнем да изграждаме силна армия, реално такава ще можем да имаме след не по-малко от 5 години.

59

Яяяя

преди 2 месеца

Като сравним броя и моделите на самолетите на Гърция, Турция и България ,става ясно колко добре се охранява родното небе. А тъй като ВВС се броят за сравнително елитна част, от там са изводите и за цялата ни останала армия. Като говори тези глупости сеща ли се ,че все още сме живи тези които знаят как беше въорежена армията преди 10 ноември!

58

ниво под равнището

преди 2 месеца

Питат един преболедувал ковид как е? Е, добре съм, но още не съм се оправил!