Руският президен Владимир Путин обяви частична военна мобилизация във вторник, а българското правителство вече втори ден не заявява единна позиция.

Президентът Румен Радев може да свика Консултативен съвет по национална сигурност, ако сам прецени, че това е необходимо, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, като подчерта, че войната в Украйна трябва да спре.

"Силна и категорична позиция на България и в рамките на ЕС за прекратяване на войната, час по-скоро, за свикване на различни нива и на европейско, и на световно на дипломатически екипи и ръководители на държави, за да бъде принудена Русия да спре войната в Украйна", посочи Йотова.

Досега от служебния кабинет само министърът на отбраната изрази мнение за ситуацията в Русия на заседанието на Министерския съвет в сряда. Политическите сили обаче са на различно мнение.

Според "Продължаваме промяната" трябва да бъде подкрепена целостта на Украйна, като от партията се опасяват, че частичната мобилизация в Русия ще доведе до повече жертви.

Още по темата
"Ние нашата позиция я казваме ясно, всеки отговаря за себе си, а българското правителство, като част от европейска България, трябва ясно да заяви своята позиция", заяви Кирил Петков.  

Според "Демократична България" страната ни трябва да е с позиция, която изцяло да съвпада с националния ни интерес.

"От тази гледна точка е много важно нашите институции да осъзнаят ясно и решително да осъдят действията на Путин. До момента не са го направили и това е много обезпокояващо", посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Под претекст, че Денят на Независимостта има друг смисъл, от ГЕРБ отказаха да коментират частичната военна мобилизация в Русия и идеята за референдуми в окупираните зони.

"Не искам на днешния празник да говорим за политика. Днес е ден, в които трябва да почетем усилията на всички българи за Независимостта на България", каза Костадин Ангелов.

До момента единна позиция на България след последните действия на руския президент - няма.

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 5 дни

Даряваме русофоби на Украйна!Понеже вече пушки няма,защото са дадени на Украйна ще им дадем само едни чорапи да не им е срудено и ще ги пращаме да подкрепят.Ама май ще избягат...

96

Анонимен

преди 5 дни

Хайде всички където подкрепят Украйна да си ходят в Украйна!!!Ние чужда война не искаме!Който иска да си ходи!Има фронт!А Янев,Радев,Константинов и т.н. не желаят да ни вкарват във война.Затова толкова ги плюете платените продажници!

95

Иван

преди 5 дни

Радев Янев и копейкин да тръгват при спонсора им ***.Хората бягат от русия тези зя пари ни продават родината.Радев се крие като мишка.