Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"С Елизабет II си отиват няколко епохи. Кралицата беше жив свидетел и участник във Втората Световна война. Под нейна егида се случва демонтажът на Британската империя. После периодите на Маргарет Тачър, Тони Блеър и т.н. Това е една епоха с много различни етапи. Какво очаква Обединеното кралство никой не знае, никой не знае и какво очаква света. Цялата реторика на Брекзит се оказа фалшива и Великобритания не изглежда толкова велика, колкото си я представяха привържениците на Брекзит". Това каза пред БНР Сергей Станишев, премиер на България в периода 2005-2009 г., бивш лидер на БСП, сега евродепутат и председател на ПЕС.

Още по темата

Според него Европа влиза в нов свят, в който една криза подхранва друга, взаимно се захранват и създават предизвикателства за икономиките и социалните системи.

"Изцяло не може да се намери компенсация на газа, който идва в Европа от Русия. ... Твърди се, че сега делът на руския газ е спаднал от 40% на 9%, но за мен това са доста изкуствени цифри", коментира той и изказа предположение, че голяма част от договорените количества азерски газ за Европа ще е предоставен на Азербайджан газ от Русия, от "Газпром", но "ще се брои не за руски", коментира той.

Големият проблем е цената на газа, подчерта бившият премиер и лидер на ПЕС.

"Трябва да има много мощен социален пакет за подкрепа на хората и на бизнеса", призова Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase