Снимка: БГНЕС

Временно спира работата на ТЕЦ Марица 3. Причината са серия нарушения на екологичните норми като последните превишения на позволените нива на серен диоксид са били регистрирани преди дни. Това съобщиха на брифинг пред журналисти служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Те изразиха мнение, че мерките са нужни за оглед здравето на населението. Според тях честите нарушения на екологичните норми от страна на ТЕЦ Марица 3 поставят под риск функционирането на цялата електроенергийна система у нас и могат да доведат дори до спирането на големите инсталации в маришкия басейн.

"Този момент е изключително критичен, защото срещу България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух - за високото ниво на фини прахови частици и за високи нива на серен диоксид.", допълни Карамфилова и допълни, че ситуацията поставя под риск и води до негативна тенденция. Финансовите санкции се очакват да са в изключително големи размери.

Тя уточни, че въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК, която позволява 3 средноденонощни превишения на нормите и 24 на средночасовите. В периода от петък до събота ТЕЦ Марица 3 е извършил 8 средночасови превишения от 24 позволени общо за всички централи у нас.

С регистрираното замърсяване от ТЕЦ Марица 3, страната ни вече е достигнала позволените 3 средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови и има опасност дори да има мярка централите да бъдат затворени.

Енергийният министър Росен Христов допълни, че освен негативните последици за здравето на хората в региона, системните нарушения са риск за цялата енергетика на страната.

"Сега сме на 23 средночасови превишения на нормите, а сме още 3 месеца има до края на годината. Тоест още две нарушения тази дерогация може да бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това би довело България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител. Мощността на ТЕЦ Марица 3. Тоест, може да си представите какво ще стане с цените на тока в страната. Електроцентралите в маришкия басейн са критични за цялата енергийна система и с още 2 нарушения в ТЕЦ Марица 3 се рискува работата на маришките централи, страната да загуби 30% от производството си на електричество. Говорим за десетки хиляди души да останат без работа, при положение че всички съседни държави внасят електричество у нас.", уточни още служебният енергиен министър.

Временното преустановяване на работата на Марица 3 и следващите проверки и консултация от страна на МОСВ трябва да приведат работата си в рамките на екологичните норми. Ако не изпълни това, може да останат затворени с цел да спасим енергетиката на страната и това не бива да се допуска в никакъв случай. Търсим съдействие от всички компетентни инстанции, допълни Христов.

Според него спирането на работа на ТЕЦ-а няма да се отрази сериозно на производството на ток у нас, тъй като мощностите му не са големи.

Той заяви, че това е голяма обществена опасност.

Карамфилова допълва, че този проблем не е само екологичен, но касае и сектора на енергетиката. "Тези проблеми са от 10 години и повече назад", уточни тя.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase