Снимка: БГНЕС

„Всяко правителство, включително служебното, е длъжно да осигури за народа си най-евтините доставки на суровини, на газ и петрол!“, заявява лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова във "Фейсбук" публикация.

Тя публикува и авансовата фактура на "Газпром" за доставките за юли 2022 г.

Според нея за разлика от сегашното правителство, което полага усилия в тази насока, правителството на Кирил Петков и Асен Василев е направило точно обратното. Манолова дава за пример всички съседи на България, които плащат на "Газпром" по новия механизъм на плащане, в резултат на което Газпром си изпълнява договорите за доставка, което се случва и за компаниите от Германия, Франция, Италия, Чехия, Австрия и Словения. Според нея, въпреки спекулациите на правителството на четворната коалиция, доставките от Газпром за България са спрени, като Булгаргаз отказва да заплаща по новия механизъм, въпреки че и ценообразуването, и фактурирането, и плащането по този механизъм продължава да бъде в долари.Мая Манолова, лидер на "Изправи се, България" показа вчера в предаването „120 минути“ на бТВ, авансовата фактура, изпратена от "Газпром" за доставката през месец юли 2022 г. Видно от документа цената на руския газ по договора, който не се изпълнява, е 84,13 долара за мегаватчас. Това е много по-ниска цена от вече закупената за същия период на цена от 110 евро. България е платила 30% по-скъп газ от "Газпром", но закупен през порсреднически компании, каквата е Винтерсхал - дъщерна фирма на швейцарския филиал на "Газпром".

Манолова подчертава, че фактурата на "Газпром" ясно показва, че компанията е готова да си изпълнява договора с Булгаргаз, като доставя на страната ни природен газ по договорната цена. Според нея Газпром вероятно се подготвя за арбитраж заради спрените плащания от "Булгаргаз" през април тази година и клаузата “вземи или плати” по договора. Манолова призовава правителството да положи старание България да излезе от ситуацията, в която бе поставена от правителството на четворната коалиция, като се започнат преговори с руския доставчик и по този начин се избегнат всякакви съдебни и арбитражни дела, както и за избягване на неустойки. Според Мая Манолова така България ще има възможност да вземе всички неполучени количества газ от 27 април през предстоящия есенно-зимния сезон.

„Експерти на "Изправи се, България" изчисляват, че ако всичките количества от азерския газ се получават на договорната цена още от 1 юли, а останалите необходими количества се купуват директно от Газпром, вместо от посредници на "Газпром", то регулираната цена на газа за България за юли, вместо 186,47 лв. за мегаватчас щеше да бъде приблизително 134 лв. за мегаватчас. За август вместо 297,89 лв. цената щеше да бъде около 217 лв., а за септември вместо 353,86 лв. цената щеше да бъде 247 лв. За трите месеца сумарната разлика в посочените цени е приблизително 580 млн. лв., която разлика се заплаща от всеки един български гражданин и вдига инфлацията до невиждани стойности“, твърди още Мая Манолова.

Коментари Напиши коментар

32

А дано

преди 4 месеца

Да е само 30% повече. Ама на мен ми се струва, че е поне 300% повече.

31

Анонимен

преди 4 месеца

Това е половината истина. Другата част от истината е, че ако през 2018 година Бойко Борисов не беше предоговорил начина за формиране на цената на газа от Газпром, сега можеше да го купуваме за около 50 долара по договора, а не за 84 долара.

30

Анонимен

преди 4 месеца

Борбата срещу предателите, които служат на американски интереси ще продължи докато техните слуги бъдат унищожени и прогонени.