Снимка: БГНЕС

Имаме газ за октомври месец, но дали ще имаме за ноември и декември не е сигурно. Ако преминем към покупки на спотов пазар, може да се очаква драстично увеличение на цената на газа. Това заяви икономическият съветник от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова пред БНТ. Григорова очаква да има проблеми и с интерконектора с Гърция.

Според нея Европейският съюз няма друга възможност, освен да призовават хората да се къпят по-малко и по-кратко. Поради ненамесата на Русия всъщност страдаме от всички негативи, които понасяме сега и ще понасяме занапред.

След като сме се вкарали в настоящата ситуация трябва да направим нещо, иначе малките и средни предприятия ще фалират. Няма как да не изземваме част, а проблемът е, че се изземват печалбите само на държавните енергийни дружества. Скоро няма да можем да добиваме въглища от комплекса Марица изток, предупреди Григорова.

Още по темата
По думите ѝ изземването на печалбите има много тежки негативни ефекти и ще се усетят в следващите няколко месеца. Ако не се изпълняват инвестициите, няма как да се правят ремонти на огромните багери в Марица изток и няма как да се правят разкривки, посочи тя и добави, че мините затъват все повече и повече.

От своя страна енерийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), заяви, че не е правилна мярка да се наложи таван на цените на горивата, а по-правилно би било да се наложи таван на руския газ. Отделните прозиводители на електроенергия би било по-разумно да имат тавани, посочи той.

Ако се наложи таван на цената на електроенергията за всички, които не използват природен газ, ще покрият всички нужди. Не може да има еднаква помощ за всички видове бизнеси, изтъкна Владимиров. През октовмри месец има достатъчно газ, а намалението на цената, което очаква "Булгаргаз" е базирано на това, че ще имаме пълни количества азерски газ на договорената цена. Има много работа да свършим, защото за ноември и декември газ няма, подчерта Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase