Снимка: БГНЕС

“Демократична България” иска незабавното отстраняване на служебния министър на енергетиката Росен Христов, съобщиха от партията.

"Поводът е пълният провал в управлението на газовата криза, опитът България отново да се постави в зависимост от “Газпром” и режима на Путин, чрез подновяване на преговорите и отказа на вече договорените 6 танкера с втечнен газ", се посочва в съобщението на "Демократична България".

От формацията припомнят, че в интервю, публикувано в “Капитал”, Росен Христов признава следното: “Има политическо решение в Русия "Газпром" да не работи с нас”.

“Демократична България” винаги е твърдяла, че неизпълнението от страна на “Газпром” на договора за доставка на газ за България е политически мотивирано. Непрекъснато изтъкваме факта, че “Газпром” е геополитическо оръжие на Путин, с което се опитва да шантажира Европа заради позицията й за войната в Украйна.

Според "Демократична България" поведението на служебното правителство и в частност на енергийния министър е унижение за България. Формацията смята, че то противоречи на националния интерес и още веднъж показва зависимостите на служебния кабинет от Русия.

Още по темата
"Резултата от опитите да бъде върнат “Газпром” в списъка с доставчици на газ ще върне България в орбитата на Путин и неговата зона на влияние в момент, в който страната ни трябва да бъде още по-силен и категоричен защитник на евроатлантическите ценности", се поочва още в позицията на "Демократична България".

“Демократична България” продължава да настоява правителството спешно да изработи план за компенсиране на домакинствата и бизнеса, като строго се таргетират според степента на претърпени преки вреди за бизнеса и ясен критерий за енергийна бедност за домакинствата. Да се създадат ясни стимули за преминаване към друг вид гориво, там където е възможно с цел допълнително намаляване на зависимостта ни от природния газ.

“Демократична България” смята, че служебното правителство трябва да се фокусира върху спешно завършване на газовата връзка с Гърция. Според формацията правителството е длъжно в името на българските граждани да предприеме действия по реална диверсификация на газовите доставки и подсигуряване на наближаващия отоплителен сезон.
 

Коментари Напиши коментар

40

Асен

преди 6 месеца

ДБ сами забъркаха тая каша, сега министърът им е виновен

39

Красен

преди 6 месеца

Едва когато от уж Демократична България изгонят своя председател Атанас Атанасов, който е бил в ДС, тогава могат да искат каквато и да била оставка!

38

Кирил

преди 6 месеца

ДБ винаги са били организация, подвластна на бизнес интереси и каквото и да правят е продиктувано по тази линия.