Снимка: БГНЕС

Съществени промени в начина на конструиране на антикорупционната комисия ще предложи Министерството на правосъдието. От ведомството уточниха, че все пак ще се запази концепцията, подготвена от предишния парламент.

Промени ще има и при въвеждането на взаимоконтрол в рамките на КПКОНПИ. Това са част от темите, които служебният министър на правосъдието Крум Зарков и вицепремиера Атанас Пеканов са обсъдили на онлайн среща с представители на Европейска комисията (ЕК) във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост и реформите, свързани с върховенството на закона, информират от правосъдното министерство.

Предложенията на министерството предстоят да бъдат публично оповестени.  Зарков отговори на въпросите на ЕК и представи в детайли напредъка по законопроектите, касаещи многогодишната критика на ЕК по отношение върховенството на закона в България и корупцията по високите етажи, предава БТА.

Подготвянето на законопроектите за следващото мнозинство ще спечели време на депутатите, които ще имат възможност да дебатират по същество текстовете, тъй като крайният срок за приемане на законите, за да получим втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост, е до края на годината, припомнят от МП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase